середа, 08 вересня 2021 12:52

8 вересня відзначають день грамотності, солідарності журналістів і день вибачень

8 вересня відзначають день грамотності, солідарності журналістів і день вибачень
Сьогодні відзначають три свята. Фото: pixabay.com

8 вересня у світі відзначають Міжнародний день грамотності, Міжнародний день солідарності журналістів і День вибачень.

Міжнародний день грамотності - це один із днів, що відзначаються в системі Організації Об'єднаних Націй. У цей день проводяться конференції та злети вчителів, найвидатніших педагогів нагороджують, пише УНН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали сценарії переходу шкіл на дистанційне навчання

Свято святкується не тільки на честь тих, хто дав людству писемність, але й всіх, хто навчає дітей і молодь та розповсюджує грамотність.

Щорічно 8 вересня в ході офіційної церемонії з нагоди Міжнародного дня грамотності присуджуються Міжнародні премії ЮНЕСКО в області грамотності: Премія ЮНЕСКО імені Короля Сечжона та Премія ЮНЕСКО імені Конфуція за поширення грамотності.

Міжнародний день солідарності журналістів проголошено в 1958 році за рішенням IV конгресу Міжнародної організації журналістів.

Дата для проведення цього міжнародного дня була вибрана не випадково. Саме в цей день у 1943 році в Берліні був страчений фашистами чехословацький журналіст, літературний і театральний критик, публіцист, активіст чехословацької компартії Юліус Фучик. Навіть у нацистських катівнях Юліус не залишив професію і встиг написати книгу "Репортаж з петлею на шиї". За неї він посмертно в 1950 році нагороджений Міжнародною премією Миру.

Традиційно в цей день по всій планеті проходять збори та конференції, на які приїжджають журналісти з різних країн світу. На цих професійних з'їздах представники четвертої влади діляться своїм журналістським досвідом і відзначають найдостойніших у своєму середовищі.

Пулітцерівська премія - одна з найпрестижніших нагород США в галузі літератури, журналістики, музики і театру. Вона зазвичай вручається 8 вересня.

8 вересня у православній церкві молитовно згадують мучеників Адріана та Наталію, а також вшановують пам'ять священномученика Петра (Івлєва); священносповідника Георгія (Коссова), пресвітера; священномученика Віктора (Еланського), пресвітера; новомучеників Петра (Бордона) та Дмитра (Морозова); священносповідника Миколу (Могилевського); блаженну Марію (Федіну).

Зараз ви читаєте новину «8 вересня відзначають день грамотності, солідарності журналістів і день вибачень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі