пʼятниця, 12 липня 2019 16:47

5 порад для тих, хто хоче всиновити дитину

5 порад для тих, хто хоче всиновити дитину
За словами психолога, усиновлені діти часто бояться обіймів. Фото: ua.prostopravo.com.ua

В Україні майже мільйон подружніх пар не можуть мати дітей. Понад 100 тис. неповнолітніх живуть в інтернатах. Про це Gazeta.ua розповіла дитячий психолог Віра Селезньова.

"Із них лише 10 тисяч мають статус дитини-сироти чи позбавленої батьківського піклування. Здебільшого це діти старшого віку та з особливими потребами, - каже психолог. - Усі хочуть дітей до 10 років. Тому довго стоять у черзі, - пояснює Віра. - Важче знайти батьків для тих, кому по 12-15. Вони нічим не гірші за 3-річних. До них просто треба шукати підхід. Є діти, які потерпали від сімейного насильства. Такі втрачають віру в дорослих".

За словами психолога, усиновлені діти часто бояться обіймів.

"Не чекайте, що вам одразу кинуться на шию, - говорить Селезньова. - Через побиття більшість із них не люблять дотиків. Бояться обійматися та купатися. Коли 4-річну Іванку несли до ванної, вона плакала і відбивалася. Довго шукати причину не довелося. Її матір посадили за крадіжку, тато покинув і обзавівся новою сім'єю. Виховувала тітка. Коли дівчинка не слухалася, обливала її холодною водою".

Дає 5 порад для тих, хто хоче всиновити дитину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хлопець із синдромом Дауна вперше в Україні здобув вищу освіту

"По-перше, не ставте завищені вимоги до дитини. Тоді не доведеться довго стояти у черзі. Усі хочуть здорову, слов'янської зовнішності, без затримки розвитку та генетичних відхилень. Дитина з інтернату не може бути без затримки. Вона росте в середовищі, яке цьому сприяє. Але в родині дитина змінюється на очах. По-друге, якщо хочете швидше стати батьками, усиновлюйте дітей, у яких є брат чи сестра", - говорить психолог.

По-третє, не переживайте, що дитині передадуться батьківські гени.

"Дитину формує середовище, у якому вона росте, - каже Віра Селезньова. - По-четверте, памятайте, що спочатку доведеться притертися один до одного. Перші 3 тижні психологи називають медовим місяцем. Дитина намагається сподобатися. А потім показує, на що здатна. По-п'яте, пам'ятайте, що до адаптації більше готові ті, хто відвідував курси для прийомних батьків. Це у ваших інтересах".

Голлівудська акторка Ніколь Кідман та австралійський співак Кіт Урбан вирішили всиновити 5-у дитину.

Зараз ви читаєте новину «5 порад для тих, хто хоче всиновити дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі