вівторок, 05 серпня 2008 11:09

5 міфів про шампанське

У Франції напередодні відзначили чергову річницю винаходу шампанська - дітищу французького ченця Дома Періньона виповнилося 315 років.

Назва напою "шампанське" походить від назви французької провінції Шампань, де жив чернець Дом П"єр Періньон, який першим спробував керувати таємничими процесами бродіння. Він змішував вина з винограду з різних ділянок, отримуючи кюве (від французького "cuvee" - шампанське з суміші різних вин) з багатим букетом. І одного разу його численні дослідження і експерименти, що продовжувалися майже 50 років, увінчалися успіхом.

В даний час шампанське відрізняється від ігристого вина, отриманого в Шампані три століття тому. Сьогодні ім"я ченця Дому Періньона носить одна з кращих марок шампанська, що виготовляється обмеженим тиражем.

Змінилася і технологія приготування вина. По класичному методу, процес шампанізації проходить декілька стадій (тираж, ремюаж, дегоржаж, дозаж), а перед надходженням у продаж шампанське витримується в пляшках декілька місяців.

Шампанське є одним з найвідоміших напоїв в світі і лідирує по кількості помилок і міфів.

Міф 1: шампанське і ігристе вино - не одне і те ж
Дійсні цінителі вин вважають, щоб мати право називатися шампанським, вино повинне відповідати наступним вимогам: проводитися тільки в провінції Шампань з використанням тільки трьох дозволених законом сортів винограду, вирощеного тільки на території провінції.

Проте, до того як провінція Шампань заявила про своє ексклюзивне право на дану назву, всі ігристі вина, проведені класичним методом шампанізації в пляшці, називали шампанським.

Міф 2: пошкоджена шийка пляшки - брак
Насправді це не так. Якщо на шийці пляшці з шампанським є невеликий скол, то це, є свідоцтвом класичного методу виробництва ігристого напою.

Справа в тому, по класичному рецепту вина піддаються процедурі дегоржажа (зняття скоби з тимчасової пробки і скидання осаду), що може призвести до механічного пошкодження шийки пляшки.

Міф 3: пробка
Один з головних інформаційних носіїв шампанського - пробка: якщо пляшка закупорена поліпропіленовою пробкою, то краще такий напій навіть не пробувати. А ось на сьогодні шампанське повинне бути закрите пробкою саме з кори дерева, на якій вказана назва виробника і рік виробництва.

Міф 4: відкривати пляшку треба, прокрутивши пробку
Це неправда. При правильному відкритті шампанська необхідно прокручувати пляшку, а не пробку. Тоді пробка вийде назовні з легким "видихом".

Міф 5: шампанське повинне бути крижаним
Перед вживанням шампанське дійсно необхідно охолоджувати, але зовсім небагато - до 9-12 градусів. Якщо ж порушити температурний режим і охолодити напій сильніше, то його дійсний смак і аромат загубиться, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «5 міфів про шампанське». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі