четвер, 23 грудня 2010 11:10

45% українців відчувають революційні настрої - опитування

45% українців відчувають революційні настрої - опитування

Майже 45% громадян почувають, що в України назрівають революційні настрої, Тих, хто не відчуває нічого подібного, менше - 41%. 15% опитаних не визначилися

Такі дані отримані в ході опитування, проведеного в грудні 2010 року соціологічною групою "Рейтинг".

Більше третини опитаних громадян (37%) вірять, що вже найближчим часом революційні настрої можуть вилитися в масові акції протесту на кшталт подій листопада 2004 року. Не вірять в це 46% опитаних. 17% респондентів не визначилися.

Найбільш радикально налаштовані прихильники "Батьківщини" (58% вірять в повторення подій 2004 року), "Свободи" (56%) і "Фронту Змін" (52%). У регіональному розрізі найбільше радикальних серед жителів заходу і центру України.

Найменше вірять в новий Майдан виборці Партії регіонів (23%). При цьому жителі Донбасу (33%) більше вірять у радикалізацію ситуації, ніж опитані на півдні (30%) і сході (28%).

Більшість опитаних (47%) переконані, що масові акції протесту в Україну швидше відбудуться на соціальному грунті (проти низького рівня життя і т.д.) і лише 7% - на національному (проти утиску національних інтересів і т. д.). Ще чверть вважають, що протести можливі як на соціальному, так і на національному грунті.

У протести на соціальному грунті найбільше вірять жителі півночі (56%). Перш за все це мешканці Києва, які мали можливість стежити і брати участь в недавніх протестах підприємців.

Протестів на національному грунті найбільше чекають жителі півдня (вдвічі частіше, ніж у будь-якому іншому регіоні). Соціологи вважають, що на півдні, очевидно, має місце прояв певного "ідеологічного страху".

У ході дослідження опитано населення України віком від 18 років і старше, в цілому 2000 респондентів. Метод дослідження - особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження: для значень, близьких до 50%, похибка становить не більше 3%; для значень, близьких до 30% - не більше 2,6%; для значень, близьких до 10% - не більше 1,8%.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «45% українців відчувають революційні настрої - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі