субота, 19 липня 2008 18:54

40 років тому "Ластівчине гніздо" повинно було звалитися

Мало хто з туристів, хто буває на Південному березі Криму, встоїть перед видом "звитого" на самому краю скелі замку "Ластівчине гніздо" і не сфотографує його для домашнього фотоальбому. Хоча 40 років тому за всіма законами фізики романтичний замок повинен був елементарно звалитися в море.

Як стало відомо, саме команда реставраторів і робочих тресту "Ялтаспецстрой" під керівництвом архітектора Іраклія Татієва та інженера Володимира Тимофеєва, змінила перебіг природних процесів і зберегла перлину Криму.

Після потужного землетрусу в 1927 році здавалося, що 9-бальні поштовхи ледве потривожили замок "Ластівчине гніздо" - в море впали шпилі вежі, з-під балкона випав шматок скелі, а під замком пробігла невелика тріщина. Тільки через сорок років з"ясувалося, що замок встояв дивом, а до падіння не вистачило зовсім трохи.

У 66-му в Ялті зареєстрували декілька невеликих поштовхів, які практично ніхто не відчув, хіба що в квартирах посуд дзвенів. 59-річний Ігор Стручек, який працював у той час зварювачем-бетонщиком тресту "Ялтаспецстрой", близько знайомий з "Ластівчиним гніздом" вже більше сорока років. Але саме тоді замок і почав просідати, з основи випадали камені.

Пізніше фахівці з"ясували, що посипалася бетонна плита, встановлена під основою замку ще в 1912 році. А тоді підходи до скелі перегородили і на самому верху було ухвалено рішення "Ластівчине гніздо" відновити. Тільки як це зробити з триповерховою будівлею на краю стометрової скелі було неясно.

Будівлю розібрали. Правда, не повністю, до першого поверху. Зазначимо, що Ігор Стручек був у числі тих, хто нумерував камені та акуратно складав їх в безпечне місце. Таким чином, навантаження на основу зменшили.

"Оскільки тріщини в скелі після землетрусу відкрили доступ повітря всередину і плита під основою "Ластівчиного гнізда" посипалася, довелося укріплювати її залишки. У балкон засверлили анкера, на яких закріпили люльки. У них робочі тресту "Ялтаспецстрой" спускалися по тросах і працювали, туди ж опускали будматеріали. Під"їзд до замку через нестійкість скелі був виключений. Тому бетон, арматуру, швелер тягали уручну з території довколишнього санаторію", - розповів Стручек.

Його зміна в люльці тривала дві години. Працювали вп"ятьох. "Спершу по периметру будівлі оббили бетон метра на півтора в глибину. Потім почали закладати балки каменями, армувати і заливати бетоном", - продовжує Ігор Стручек.

Якщо альпіністи звикли проводити свої "робочі дні" над прірвою, то для фахівців "Ялтаспецстроя" таке було, м"яко кажучи, в новинку. Як говорить ветеран, до висоти звикли з часом, працювали все-таки над морем на висоті більше ста метрів.

Проте до чого робочі так і не змогли звикнути, так це до допитливих туристів. "Мало того, що лізли фотографуватися. Одного разу з"явився хлопець з двома дівчатами. Думаю, він був напідпитку. Вирішив перед пані випендритися, заліз на балкон замку і стрибнув у море. Кажуть, він собі печінку і нирки відбив. Але залишився живий. Вчасно "швидку допомогу" викликали", - згадує Ігор Стручек.

Після того, як робочі "Ялтаспецстроя" укріпили основу, одягнувши її наприкінці в антисейсмічний пояс зі свинцю, реставратори зібрали "Ластівчине гніздо" як конструктор і провели остаточну реставрацію. У 1971 році оновлене "Ластівчине гніздо" знайшло, на радість всім, хто любив і любить Крим, нове життя - життя символу Південного берега Криму, яке розійшлося по всьому світу мільйонами листівок і фотографій.

До речі, Ігор Стручек брав участь ще в двох реставраціях, в 85-му і 93-му роках. Під час останньої італієць, який взяв замок в оренду під ресторан, роздобув старі ескізи "Ластівчиного гнізда". Тому замок відновили в точності, яким він був побудований в 1912 році інженером Олександром Шервудом для нафтопромисловця німецького барона Рудольфа фон Штенгеля.

"Зараз замок добре виглядає", - говорить Ігор Стручак, він задоволений своєю роботою. Правда, додає: "Реставраційні роботи треба кожні 15 років проводити. Клімат у нас для замку не дуже гостинний, морське повітря роз"їдає основу. Скелі неначе ржаві".

Зазначимо, що замок "Ластівчине гніздо" лідирує в конкурсі "7 чудес Ялти". Продовжиться голосування за "7 чудес Ялти" до 30 липня включно. Переможцями конкурсу-акції будуть визнані 7 номінантів, за яких віддадуть найбільшу кількість голосів. 9 серпня, в День міста, будуть оголошені результати.

Планується, що конкурс "7 чудес Ялти" увійде до Книги рекордів України, а в голосуванні візьмуть участь не тільки жителі України, але і країн ближнього і дальнього зарубіжжя, повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «40 років тому "Ластівчине гніздо" повинно було звалитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі