четвер, 04 серпня 2022 05:05

4 серпня церква вшановує святу, названу грішницею та доньку, яку забажав батько

4 серпня православна церква візантійського обряду молитовно вшановує святу рівноапостольну Марію Магдалину.

Марія була родом з містечка Магдали. Сирота, жила разом із сестрою Мартою та братом Лазарем. За Євангельським переказами, юдейські старшини зловили її на перелюбі і хотіли вбити, закидавши камінням. Однак щоб спокусити Ісуса Христа, привели Марію до нього. Христос на те їм відповів:"Хто з вас без гріха - нехай перший кине у неї камінь". Тоді фарисеї почали відходити від неї, аж поки не залишилося ні одного.

Тоді Христос простив їй гріхи, кажучи: "Де ж ті, жінко, що тебе оскаржили? Чи ніхто тебе не засудив? Вона відповіла: Ніхто, Господи. Ісус їй сказав: Не засуджую і я тебе, іди, та вже більше не гріши".

Автор: vseikony.ru
  4 серпня молитовно вшановують рівноапостольну Марію Магдалену
4 серпня молитовно вшановують рівноапостольну Марію Магдалену

Після того, як Ісус вигнав з Марії сім бісів, вона змінила своє життя, стала його вірною ученицею, одною із кращих друзів. Він гостював у неї вдома, а вона дуже уважно слухала вчення Ісуса та виконувала його. Також, коли помер її брат Лазар - Ісус воскресив його з мертвих.

Марія Магдалина була вірна Христу не тільки в хвилини слави, але й у момент найбільшого приниження на Голгофі. Навіть тоді, коли Христа покинули майже всі учні.

Після того, як Ісуса поховали в печері, недільного дня Марія разом з іншими жінками пішла до гробу Спасителя, щоби намастити його тіло пахучим миром. Цих жінок так і називають - мироносиці. Коли, не знайшовши тіла Спасителя, Марія зі слізьми виходила з гробниці, їй явився воскреслий Христос, повелів іти до апостолів і сказати їм радісну звістку.

Коли апостоли розійшлися з Єрусалима проповідувати в усі кінці світу, разом із ними пішла й Марія Магдалина. Як оповідає передання, вона проповідувала в Римі на рівні з апостолами і увійшла в історію Церкви, як рівноапостольна. З Риму вже у літніх роках Марія переселилася в Ефес, де трудився святий апостол Іван. Згідно з переданням, саме з її слів апостол написав 20-ту главу свого Євангелія. В Ефесі Марія Магдалина і завершила свою земну путь.

Святу Марію Магдалину вважають покровителькою проповідників, викладачів та соцпрацівників. У молитвах до неї просять посилення віри, смиренності, добродіяння, сміливості, допомоги під час гонінь, а також зцілення від біснування та блудної пристрасті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 серпня день ангела у володарок найшанованішого християнами імені

Також 4 серпня молитовно згадують святу мученицю Маркеллу Хіоську, що жила в III столітті.

Автор: crkvenikalendar.com
  Маркелла Хіоська
Маркелла Хіоська

Була родом з села на острові Хіос. Її мати померла, і дівчинку виховав батько. Маркела росла і настільки успішною у чесноти, що її тіло сяяло від безмежної чистоти душі. Не в змозі спокусити благочестиву дівчину, диявол спокусив її батька. Тікаючи від батька, який забажав власної дочки, Маркелла опинилася на березі моря. Поранена та знесилена, молилася, щоб земля сховала її. Камені розступилися і поглинули її по пояс. Не в змозі дістати доньку, батько відсік їй голову та кинув у море.

Після того зі скелі почав витікати струмок з прозорою чудодійною водою, що на каменях залишає червоний слід. Цю воду називають "святою кров'ю", а камені вважають такими, що лікують хвороби. До цього місця відбувається паломництво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 3 серпня: вшановуємо пророка, який передбачив долю людства

Цього ж дня згадують перенесення мощей мученика Фоки (Вертоградара) з Синопа до Константинополя.

Автор: st-sophia.org.ua
  Священномученик Фока Синопійський. Фреска Софії Київської
Священномученик Фока Синопійський. Фреска Софії Київської

Відомо, що святий Фока був зразковим християнином, єпископом у місті Синопі у Малій Азії у ІІ столітті. На березі Чорного моря розбив вертоград, тобто сад, плоди з якого продавав і з цього жив. Часто допомагав бідним - клав посеред шляху для бідних плоди із свого саду. У 117 році в час правління імператора Траяна за віру в Христа язичники ув'язнили Фоку і після тортур втопили.

Святі мощі мученика Фоки покоятся в місті В'єні у Франції, а сам він став покровителем усіх мореплавців.

Також 4 серпня вшановують пам'ять святого Кирила I, партіарха Антіохійського, що помер у 277 році; блаженного Кіпріана, юродивого, що жив у XVII столітті; преподобного Корнілія Переяславського, що жив у XVII столітті; священномученика ієрея Михайла (Накарякова), пресвітера, вбитого червоноармійцями у 1918 році; священномученика ієрея Алексія (Ільїнського), прасвітера, що помер у 1931 році в Карагандинському трудовому таборі НКВС.

Зараз ви читаєте новину «4 серпня церква вшановує святу, названу грішницею та доньку, яку забажав батько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі