неділя, 26 вересня 2010 11:20

380-кілограмовий смарагд ділитимуть в суді

380-кілограмовий смарагд ділитимуть в суді

У США вірішується доля каменю з дивною історією. Його ціна становить $ 372 млн, а його власником називають себе відразу кілька людей.

Долю гігантського природного смарагду вагою 380 кг належить визначити Верховному суду Лос-Анджелеса.

Він розглядає заяви кількох осіб, кожний з яких називає себе законним власником дорогоцінного каменю (різновид берилу), видобутого у копальні на території бразильського штату Баїя близько 10 років тому.

Баіянскій смарагд - це необроблений камінь звичайно темного кольору з вкрапленням кількох зелених кристалів товщиною з руку людини. Один з претендентів на берил стверджує, що в 2001 році купив його всього за $ 60 тис. Зараз скарб оцінюється в $ 372 млн.

Історія смарагду загадкова. За минулі роки камінь "гостював" у штатах Каліфорнія, Невада та Луїзіана. В останньому зелений берил буквально став жертвою урагану "Катріна", який обрушився на південь США в серпні 2005 року.

Камінь зберігався в банківському сейфі, який опинився під водою й був піднятий на поверхню тільки через кілька місяців після стихійного лиха. У Лас-Вегасі (штат Невада) смарагд, який намагалися продати в черговий раз, конфіскувала поліція. Останні два роки "мандрівник" зберігається під замком в офісі шерифа Лос-Анджелеса.

Один із претендентів, каліфорнійський бізнесмен Ентоні Томас, стверджує, що восени 2001 року двічі їздив до Бразилії, спочатку - щоб побачити камінь на власні очі, а потім - щоб домовитися про придбання. На доказ підприємець пред"явив у суді Лос-Анджелеса фотографії, на яких знято в обнімку з смарагдом. За словами американця, він відправив чек на $ 60 тис до Бразилії, але смарагду не отримав.

Власники стверджували, ніби камінь був викрадений. Томас підозрює, що берил навмисне "притримали" з метою продати дорожче, повідомляє ИТАР-ТАСС.

За словами каліфорнійців, він не зміг особисто заплатити й привезти цінність в США, так як сімейні обставини вимагали його термінового повернення додому. Що стосується копії чека на $ 60 тис, то він згорів разом з іншими документами під час пожежі в будинку бізнесмена в місті Санта-Клара в 2005 році.

Інший претендент, Кіт Моррісон, стверджує, що став власником каменя в 2008 році. За словами Моррісона, смарагд був наданий в якості застави під партію діамантів, які підприємець купив за $ 1,3 млн, але так і не отримав їх.

Законного власника належить встановити судді Джону Кронстадту. Дата наступного засідання буде оголошена пізніше.

Зараз ви читаєте новину «380-кілограмовий смарагд ділитимуть в суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі