Ексклюзиви
четвер, 12 червня 2008 09:33

23 знаки пам"яті Голодомору встановили на Донеччині

У населених пунктах Донецької області в даний час встановлено 23 пам`ятних знаків про Голодомор 1932-33 років.

Як повідомили у прес-службі Донецької облдержадміністрації, встановлено 3 пам`ятники і 20 хрестів.

Крім того, виявлено 99 населених пунктів, жителі яких постраждали від Голодомору (всього в області 1304 населених пунктів), встановлено 3634 загиблих від Голодомору і 9150 чоловік, які постраждали від Голодомору (всього в області проживає 311 тис. 483 чоловік, старші за 75 років), зібрано 2086 свідчень очевидців Голодомору. Також переведено в електронну форму 98 тис. 500 записів із книг реєстрації смертей за 1930-1935 роки, оброблено – 50 тис. 296 записів (з наявних 105 тис. записів).

До Українського інституту національної пам`яті направлено 19 відеосвідоцтв очевидців Голодомору з найбільш постраждалих районів області і 10 документальних фотографій, виявлених в архівах. В цілому в архівах області виявлено 75 справ і документів (62 - в обласному і 13 - в міському), в яких є свідоцтва, пов`язані з Голодомором.

Крім того, до Українського інституту національної пам`яті на узгодження направлені пропозиції щодо змісту і орієнтовного обсягу обласних томів Національної книги пам`яті. Готовність же регіональної Книги пам`яті становить 80% і на її видання передбачено виділити 100 тис. грн. з обласного бюджету.

У Донецькій області для виявлення жертв Голодомору 1932-1933 років, збору свідоцтв очевидців сформовані пошукові групи (62 групи, загальною чисельністю 496 чоловік), які залучають до своєї роботи волонтерів.

На базі історичного факультету Донецького Національного університету діє науково-дослідна група з дослідження Голодомору. До її роботи підключилося обласне товариство при Всеукраїнському товаристві краєзнавців і громадська організація "Донецький Меморіал".

Для пошуку документальних свідоцтв діють дослідницькі групи в Донецькому обласному архіві і обласному краєзнавчому музеї.

Для вивчення і переведення в електронний формат книг реєстрації смертей в Донецькій області за період 1930 - 1935 рр. (матеріалів мартирологів) сформована і працює група фахівців.

Створена редакційна колегія з підготовки видання публіцистично-документальної книги "Голодомор в Донбасі (1932-1933 роки)".

Зараз ви читаєте новину «23 знаки пам"яті Голодомору встановили на Донеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути