четвер, 26 квітня 2007 10:35

21 рік тому вибухнув атомний реактор на Чорнобильській АЕС

Сьогодні у Києві біля меморіалу "Героям Чорнобиля" пройшов Молебен за загиблими на ЧАЕС. Його відслужив митрополит київський та всієї України Володимир.

Усю ніч з 25 на 26 квітня тут горіли свічки. Про сумну річницю символічно сповістив дзвін - 21 удар - за кожен рік після Чорнобиля.

26 квітня 1986 року опів на другу ночі на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС в результаті серії вибухів був зруйнований реактор. Кількість радіоактивних речовин, які потрапили у повітря, експерти кваліфікують, як рівнозначні вибухам 5-ти сотень атомних бомб, скинутих в 1945 році на Хіросіму.

Радіоактивна хмара, яка утворилася унаслідок аварії, пройшла над європейською частиною колишнього СРСР- Україною, Білорусією та Росією і зачепила Східну Європу, Скандинавію, Великобританію і навіть частину США.

Радянська влада два тижні замовчувала масштаби аварії. Населення попередили про небезпеку зараження, але запізно.

Лише за офіційними даними, внаслідок аварії на ЧАЕС постраждали понад 5 мільйонів людей, з яких половина українці. Понад півмільйона брали участь у ліквідації аварії, з яких 200 тисяч отримали великі дози опромінення.

За інформацією СБУ, до 1991 року Чорнобиль коштував життя 12 тисячам громадян СРСР, в основному - військовослужбовцям, які працювали на місті вибуху.

Зараз ви читаєте новину «21 рік тому вибухнув атомний реактор на Чорнобильській АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі