вівторок, 27 березня 2007 05:03

200 селян постраждали в результаті земельної афери

Правоохоронці у Вінницькій області розкрили земельну аферу. Її жертвами стали близько 200 селян - власників земельних паїв в селищі Чернівці. Така ситуація стала можливою через правової неграмотності селян.

Одна з місцевих чернівецьких агрофірм уклала договори оренди з місцевими землевласниками. Проте селяни розписалися в ще не заповнених бланках, які до того ж не відповідали типовому договору затвердженому Кабміном. Це призвело до того, що пізніше на цих бланках з"явилися договори, які протирічать нормам законодавства, ховають в собі масу пасток для селян.

Наприклад, згідно цим документам, у разі поліпшення земельної ділянки, орендар отримує з орендодавців компенсацію, яка за певних умов могла і перевищувати вартість самої землі. Також в договорі вказано, що смерть власника земельної ділянки не є підставою для зміни умов або розриву договору. І це лише декілька з безлічі нюансів, прихованих в договорі.

Землевласники звернулися за допомогою до Всеукраїнської громадської організації "Ліга захисту прав землевласників і землекористувачів "Земля України". За рішенням голови ліги Олександра Черпіцького в селище направили юристів.

В результаті вирішили врегулювати конфлікт шляхом переговорів. Створили ініціативну групу з числа орендодавців, які зберуть заяви до орендаря з вимогою підписати доповнення до договору. Вони виправлять невідповідності законодавству і врахують в договорах інтереси орендодавців, а не тільки орендаря, передають Подробности.

Зараз ви читаєте новину «200 селян постраждали в результаті земельної афери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі