пʼятниця, 11 січня 2008 11:34

198,2 млн доларів для компенсаційних виплат отримав "Ощадбанк"

10 січня ц.р. ВАТ "Ощадбанк" одержав перший цього року транш бюджетних коштів у розмірі 198,2 млн дол. для проведення компенсаційних виплат вкладникам Ощадбанку СРСР.

Про це йдеться в повідомленні банку.

Згідно з повідомленням, одержані кошти переказані на рахунки балансових відділень регіональних управлінь для подальшого зарахування на діючі або відкриті поточні чи депозитні рахунки вкладників.

За інформацією банку, перші виплати розпочнуться в п`ятницю, 11 січня ц.р. Всі вкладники, які 8 січня були внесені до "Реєстру вкладників заощаджень громадян", звернувшись до установ "Ощадбанку", зможуть оформити поточний чи депозитний рахунок і одержати відповідні компенсаційні суми.

Виплати здійснюватимуться відповідно до постанови Кабінету міністрів від 9 січня 2008 року N1 "Про виплату в 2008 році громадянам України компенсації втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. в установах Ощадного банку СРСР і державного страхування СРСР, які діяли на території України, та облігацій Державної безпроцентної позики 1990 року, державних казначейських зобов`язань СРСР і сертифікатів Ощадного банку СРСР, придбаних на території Української РСР".

Згідно з постановою, передбачено направити 5 млрд. 760 млн. грн. на компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень, здійснених до 2 січня 1992 року в Ощадбанк СРСР, а також облігацій держпозики 1990 року, сертифікати Ощадбанку СРСР, державні казначейські зобов`язання СРСР, в межах проіндексованих заощаджень, але не більше 1 000 гривень на вкладника.

230 млн грн буде направлено спадкоємцям вкладників, померлих у 2005 - 2007 роках, або іншим особам, визначеним статтею 8 Закону "Про державні гарантії відшкодування заощаджень громадян України", які не одержали компенсацію втрат від знецінення грошових заощаджень у 2005-2007 роках, у межах залишку проіндексованого вкладу, але не більше 500 грн, а також померлих у 2008 році, у межах залишку проіндексованого вкладу, але не більше 500 грн.

10 млн грн заплановано виплатити спадкоємцям застрахованих осіб або страхувальникам, померлим у 2005-2007 роках, або іншим особам, визначеним статтею 8 Закону "Про державні гарантії.", які не одержали компенсацію втрат у 2005-2007 роках, у межах залишку проіндексованого страхового вкладу, але не більше 500 грн., а також померлих у 2008 році - також не більше 500 грн.

Постановою передбачається, що компенсаційні виплати проводяться їх власникам у наявній або безготівковій формі у національній або іноземній валюті за офіційним обмінним курсом Національного банку шляхом зарахування коштів за бажанням власників на поточний або депозитний рахунок у ВАТ "Державний ощадний банк України" через три дні після внесення до інформаційно-аналітичної системи "Реєстр вкладників заощаджень громадян" даних про них, необхідних для ідентифікації вкладника при відкритті рахунку.

Внесення відомостей про громадян у Реєстр вкладників заощаджень громадян здійснюється безплатно.

Для внесення в Реєстр вкладники подають за місцем знаходження вкладу або за місцем проживання в "Ощадбанк" документи, необхідні для відкриття вкладного рахунку фізичної особи, заяву-доручення і документи, що підтверджують право власності на заощадження.

Уряд Юлії Тимошенко заявив про намір у 2008 році повернути вкладникам Ощадбанку СРСР близько 20 млрд грн, зокрема, за рахунок надходжень від приватизації. Представники опозиції заявляють, що в держбюджеті на 2008 рік від приватизації передбачено 8 млрд грн. Ще 12 млрд грн уряд Тимошенко сподівається одержати від позапланових доходів від приватизації, але це не зафіксовано в бюджеті.

Наприкінці грудня 2007 року ВАТ "Ощадбанк" приступив до створення реєстру вкладників і власників державних цінних паперів, вкладених до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР, які діяли в Україні, пише УНІАН.



Зараз ви читаєте новину «198,2 млн доларів для компенсаційних виплат отримав "Ощадбанк"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі