субота, 19 квітня 2008 13:03

19 квітня - День захисту довкілля

В цей день можновладці полюбляють садити дерева перед телекамерами, причому там, де дерев і так вистачає. Інша традиція - прибирати на толоках і також там, де не найбрудніше. Ґрунтовно ж підготувалися до дня довкілля лісівники. Вони висади тридцять тисяч гектарів молодняку. Та, щоб досягти екологічного балансу після масового вирубування, треба посадити два мільйони гектарів лісу.

Українські легені вже давно хворіють. Оспівані Івасюком вкриті лісами Карпати, що заворожували колись таємничими стежками у хащах, нині лисіють. Тут налічували 700 тисяч гектарів зелених масивів. Тепер їх значно менше.

Олег Опішняк, старший помічник прокурора Закарпатської області з питань природоохоронного законодавства: "За фактами незаконної порубки деревини у минулому році було порушено 59 кримінальних справ. У першому кварталі поточного вже 14".

Один гектар лісу виробляє за рік 40 тонн кисню. Тож неконтрольоване вирубування дерев обертається ще й знесоленням мінеральних джерел та повенями.

Валерій Падяк, експерт: "Наша вода за рахунок отих рубок швидко стікає. Крапля води, яка потрапляє в потічок, долає кілометр за 6 хвилин".

Припинити незаконну вирубку практично неможливо, кажуть лісівники Житомирщини. Єгері, хоча і мають табельну зброю, користуються нею тільки для попередження і остраху. Найважча їхня робота у прикордонних лісах, де на деревині не заробляє хіба що лінивий. А кордони ставлять лише юридичні.

Юрій Марчук, перший заступник голови Держкомлісгоспу: "Для цього ми ввели сертифікат походження деревини, без якого таможня не відпускає з України жодного кубометра деревини. Через цей сертифікат ми можемо відслідкувати кожен куб деревини, який відходить на експорт".

В Україні зараз 10 мільйонів гектар лісів, які щороку дають 40 мільйонів кубометрів деревини. Втім, аби було що рубати, потрібно його спочатку виростити. Цього року до Дня довкілля лісові господарства засадили 30 тисяч гектарів землі, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «19 квітня - День захисту довкілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі