середа, 19 грудня 2007 08:05

19 грудня православні та греко-католики святкують день Святого Миколая

Цього дня українці мали традицію влаштовувати обіди. Готували пшеничне пиво та частувалися медом.

На Поділлі на свято першим по подвір"ю мав пройти господар. Годуючи худобу, вітав її такими словами: "Дай, Боже, добрий день, щобись худібонька здорова була та й я з тобою ще й зі своєю жоною!"

Святого Миколу особливо шанують мореплавці. За однією з легенд, Микола і сам був рибалкою. Тому ікона святого завжди була на козацькій чайці.

Найбільше чекає свята дітвора. Існує повір"я, що в ніч на 19 грудня святий розносить подарунки. Тому напередодні свята діти пишуть Миколаю листи з побажаннями. Слухняним він залишав подарунок під подушкою або в черевику.

Святий Миколай народився приблизно 270 року до н.е. в місті Патарі, що в Малій Азії. Єдиного сина батьки виховували за християнськими законами. Коли померли, Миколою опікувався дядько, архієпископ Патарі. Він рукоположив племінника на священика.

Під час переслідування християн імператором Діоклетіяном Миколу ув"язнили, однак невдовзі відпустили. До кінця життя він служив Богу. Помер 343 року.


Газета по-українськи

Зараз ви читаєте новину «19 грудня православні та греко-католики святкують день Святого Миколая». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі