Ексклюзиви
середа, 12 березня 2008 15:20

1800 років тому греки вже робили операції на головному мозку

Грецькі археологи виявили в ході розкопок у місті Верія на півночі країни кістяк жінки, якій, на їхню думку, 1800 років тому зробили операцію на головному мозку. Про це повідомила грецька газета "Елефтерос тіпос".

За словами археолога Інспекції доісторичних і античних стародавностей Іоанніса Грекоса, отвір у черепі молодої жінки, похованої в ІІІ столітті нашої ери, є результатом хірургічної операції, що само по собі робить цю археологічну знахідку унікальною.

За словами фахівців, похованій у Верії жінці було не більше 25 років, у неї великий отвір над очима, який, швидше за все, було пророблено в результаті невдалого хірургічного втручання. Вона померла під час або через короткий час після операції.

Крім того, грецькі археологи оголосили про незвичайну знахідку в грецькому місті Кавала. За їхніми словами, вони виявили могилу римського полководця Тіберіоса Гайоса Сітаса, що керував військами в стародавній Фракії 1950 років тому. Він був керівником римської провінції Фракії, однієї з 50 територій, що управлялися Римом, ймовірно в 46-54 роках нашої ери. Швидше за все, полководець загинув у битві. Його могила - дуже велична й оточена похованнями коней, що підкреслюють значимість загиблого. Усього виявлені дев"ять могил: одне поховання людини й вісім - коней, які повинні були "супроводжувати" полководця в іншому житті. На одній із пластин, знайденій в похованні, зберігся напис латинським шрифтом T.GAI SITA, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «1800 років тому греки вже робили операції на головному мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути