пʼятниця, 18 червня 2021 05:00

18 червня відзначають останній день великого церковного свята

18 червня відзначають останній день великого церковного свята
18 червня згадують двох святих Дорофеєв, митрополита Київського Блаженного Костянтина, княза київського Ігоря Ольговича та інших святих. Фото: unsplash.com

18 червня цього року православна церква східного обряду відзначає Віддання свята Вознесіння Господнього. Сьогодні востаннє служать святкову службу, присвячену цьому дванадесятому святу, коли Христос завершив свої земні справи та вознісся на небо. День Вознесіння Господнього - перехідне православне свято, яке відзначають на 40-й день після Пасхи та поьтім ще 9 днів. Цього року припало на 9 червня.

Також, згідно з православним календарем щороку 18 червня молитовно згадують священомученика Дорофея, єпископа Тирського. Дорофей жив у III - IV століття, був єпископом міста Тира Фінікійського в період гонінь на християн при імператорі Диоклитіані. На жеякий час святитель Дорофей віддалився з Тиру, і сховався від мучителів.

У часі царювання святого Костянтина Великого він повернувся в Тир, знову зайняв єпископський престол і управляв паствою понад пів століття, навернувши в християнство безліч язичників. Коли Юліан Відступник почав відкрито переслідувати християн, святителю Дорофею було вже більше 100 років. Він пішов з Тиру в Мізійске місто Уд, де його і схопили придворні імператора. За відмову принести жертву ідолам 107-річного святого старця піддали жорстоким тортурам, від яких він помер. Це сталося, орієнтовно, у 362 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кого День Янгола 18 червня

Його тезку - преподобного авву (авва - батько, отець у семітських мовах - Gazeta.ua) Палестинського Дорофея - з монастиря авви Серида також згадують цього дня. Преподобний авва Дорофей був учнем преподобного Івана Пророка в палестинському монастирі авви Серида в VI столітті. Будучи ченцем і праведником, святитель Дорофей присвятив життя наукам. Він є автором повчань - початковї книги тих, хто вступив на шлях духовного діяння. Прості поради, як діяти в тому чи іншому випадку, і найтонший аналіз помислів і порухів душі є надійним керівництвом для тих, хто вирішив досвідченим шляхом читати творіння авви Дорофея. Іноки, почавши читати цю книгу, не розлучаються з нею все життя.

Також цього дня згадують Блаженного Костянтина, митрополита Києвського і всієї Руси. Грек за походженням, був висвячений на патріарха Києвського в Константинополі. Приїхав до Києва у 1156 році на запрошення князя київського Юрія Долгорукого. Після смерті князя наступного року, тікаючи він інтриг та переслідувань синів Ізяслава Мстиславовича, Блаженнійший Костянтин переїхав у Чернігів до єпископа Антонія. Де й помер 1159 року. Перед смертю святитель Костянтин віддав дивний наказ: не хоронити його тіло, а викинути на пустир та віддати уличним псам. Однак, наступного дня люди підібрали його тіло та поховали з почестями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 17 травня. Кому сьогодні молитися

Також цього дня поминають святих мучеників Маркіяна, Никандра, Іперехія, Аполлона, Леоніда, Арія, Горгія, Селіна, Іринея та Памвона, родом з Єгипту, що постраждали в царювання імператора Максиміана в IV столітті. За тверде сповідання віри в Христа їх піддали жорстокому бичуванню. Ледве живих, страждальців кинули до в'язниці, де їм з'явився Ангел і зцілив рани. Чудо переконало багатьох язичників навернутися до Христа. Святі мученики померли в темниці від голоду та спраги.

А от диво порятунку від спраги приписують преподобному Феодору Чудотворцю, якого, також згадують сьогодні. Святий жив у VI столітті. З юних років прийняв чернецтво та усамітнився в Йорданській пустелі, за своє праведне життя удостоївся від Бога дару чудотворення. Зокрема, одного разу під час морської подорожі до Константинополя, на кораблі закінчилася питна вода. Тоді преподобний Феодор став молитися Богу, щоб взята з моря вода стала прісною для втамування спраги його супутників. Коли звершилося диво, преподобний сказав, що це сотворив Бог, бо змилосердився над замученими спрагою людьми, а не з його негідної молитви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Віра і молитва змінюють долю та зцілюють серце

Преподобний Анувій, пустельник Єгипетський, під час гоніння на християн в IV столітті мужньо зазнав катування, але залишився живий і пішов у пустелю, де перебував до глибокої старості. Він заснував невеликий скит, в якому жив разом з шістьма ченцями. Сьогодні також день його пам'яті.

18 червня православна церква також відзначає перенесення мощей блаженного Ігоря Олеговичп (в хрещенні - Георгій, у чернецтві - Гавриїл, в схимі - Ігнатій) великого князя Чернігівського і Київського, що відбулося 1150 року. Мощі княза були перевезені до Чернігова.

Князь Ігор Ольгович був на престолі 12 днів. Став жертвою боротьби за владу. Зрештою, у 1147 році його вбила обурена юрба, підбуруювана конкурантам на Київський трон - родичами Ізяслава Мстиславовича. Спочатку тіло Ігоря волочили вулицями та кинули на київському Подолі. Зрозумівши, що вбили невинного, кияни визнали Ігоря святим страстотерпцем.

Цього єж дня відзначають день Ігорівської ікони Божої матері, біля якої молився князь перед смертю.

Зараз ви читаєте новину «18 червня відзначають останній день великого церковного свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі