субота, 01 грудня 2007 13:27

16 років тому відбувся Референдум про незалежність України

16 років тому відбувся Референдум про незалежність України
Сьогодні українці відзначають 16-у річницю Всеукраїнського референдуму про незалежність України.

Як підкреслив Президент України Віктор Ющенко під час вручення державних нагород з нагоди 16-ї річниці підтвердження Всеукраїнським референдумом Акта незалежності України, "те, що відбулося шістнадцять років тому – свідчення того сумління, стремління, які в нації передавалися від батька до сина на генетичному рівні". Президент також додав, що українцям "ще дуже багато треба відновити правди стосовно того, що належить до творення нашої держави".

1 грудня 1991 року українці підтримали Акт про незалежність України, ухвалений Верховною Радою України 24 серпня 1991 р., висловившись, таким чином, за незалежність України. До бюлетеня з референдуму були включені текст Акту проголошення незалежності України та запитання: "Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?". У голосуванні взяли участь 31 млн. 891,7 тис. громадян, або 84,2% загальної кількості включених до списків. З них на запитання бюлетеня відповіли "Так, підтверджую" 28 млн. 804,1 тис. громадян, або 90,3%. Позитивну відповідь дало населення всіх областей України, незалежно від національної приналежності.

1 грудня 1991 року також був обраний перший Президент незалежної України - Леонід Кравчук.

До виборчого бюлетеня були включені Голова Верховної Ради України Леонід Кравчук; голова Львівської облради Вячеслав Чорновіл; голова Української Республіканської партії Левко Лук"яненко; заступник голови Верховної Ради України Володимир Гринів; голова Української Народної партії Леопольд Табурянський; голова Народної Ради в парламенті України Ігор Юхновський;

Президентом України став Леонід Макарович Кравчук, за якого проголосували 19 млн. 643,6 тис. громадян (що 61,56% взяли участь в голосуванні). УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «16 років тому відбувся Референдум про незалежність України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі