вівторок, 25 грудня 2007 12:31

16 років тому Горбачов склав свої повноваження

Шістнадцять років тому на куполі Кремлівського Палацу був спущений прапор Союзу і піднятий трибарвний стяг Російської Федерації. Де-юре зникла така країна, як Союз Радянських Соціалістичних Республік.

Як нагадує РСН, цього дня 91-го року по центральному телебаченню востаннє офіційно виступив Президент СРСР Михайло Сергійович Горбачов. "Через ситуацію, що склалася, з утворенням Співдружності Незалежних держав я припиняю свою діяльність на посту Президента СРСР", - сказав тоді він.

Нагадаємо, що нинішній  президент Росії Володимир Путін в одному з своїх виступів назвав розвал Радянського Союзу найбільшою геополітичною катастрофою двадцятого сторіччя, а в інтерв"ю журналу Time, який назвав його людиною року, ще раз озвучив цю думку.

У ході своєї п"ятигодинної бесіди з американським журналістом глава держави також розкрив причини, з яких СРСР канув у літу. "Що таке розпад Радянського Союзу? 25 мільйонів громадян Радянського Союзу, етнічно росіян, опинилися за кордонами нової Росії – про них же ніхто не подумав. Я мав на увазі не політичну складову розпаду Радянського Союзу, а гуманітарну. Це хіба не трагедія? Звичайно, трагедія, ще яка!" - цитує слова Путіна сайт президента Росії.

Водночас, за його словами, Росія не збирається повторювати помилки, допущені Радянським Союзом. "Ми не хочемо ніким командувати, ми не хочемо бути ніякою супердержавою, яка домінує і нав"язує свої рішення. Але ми хочемо, щоб у нас було достатньо сил, щоб захистити себе, щоб захистити свої інтереси і щоб збудувати такі добрі відносини і з нашими сусідами, і з основними партнерами, щоб ці партнери були зацікавлені в розвитку і зміцненні Російської Федерації", - відзначив Володимир Путін, повідомляє дни.ру.

Зараз ви читаєте новину «16 років тому Горбачов склав свої повноваження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі