вівторок, 22 квітня 2008 20:21

1,2 мільйонів українців страждають від психічних розладів

Дані офіційної статистики свідчать, що близько 1, 2 млн. жителів України страждають від психічних розладів різного ступеня тяжкості.

Як повідомила головний фахівець з психіатрії Міністерства охорони здоров"я України Ірина Пінчук на прес-конференції у вівторок в Києві, реальна кількість людей, які потребують психіатричної допомоги не відома. Проте, дослідження Всесвітньої організації охорони здоров"я свідчать про значну кількість хворих в Україні, які не звертаються за медичною допомогою.

За її словами, 2,5% українців сьогодні звертається і отримують психіатричну допомогу. З них 72% складають люди з так званими "прикордонними", а не психіатричними розладами - "депресія, неврастенія в результаті стресу, органічні розлади і інше"; 18% доводиться на важкі психіатричні розлади, зокрема на шизофренію та інші. Близько 9% - це люди, які страждають на розумову відсталість.

І.Пінчук підкреслила, що люди, які страждають на шизофренію і інші тяжкі розлади, майже завжди звертаються до психіатрів, оскільки фахівці іншого профілю практично ніяку допомогу надати їм не можуть. Страждаючі ж депресією і інші прикордонні розлади прагнуть не звертатися до психіатрів.

Зокрема, як відзначила І.Пінчук, за даними Мінохоронздоров"я, в 2007 році в Україні офіційно зареєстровано 155 тис. чоловік, які страждають шизофренією, з них 3,5 тис. минулого року було виявлено вперше. В той же час, згідно з офіційною статистикою, від депресії страждає 50 тис. чоловік, від невротичних розладів і стресів 159 тис. чоловік.

"Ми говоримо про найосновнішу проблему, яка існує на сьогоднішній день, - це стигматизація суспільства. Люди прагнуть звертатися до будь-яких лікарів - терапевтів, сімейних, неврологів, застосовують нетрадиційні методи лікування, тому що не престижно сьогодні звертатися до психіатрів", - підкреслила вона.

У свою чергу керівник міжнародного центру "Психічне здоров"я", директор по міжнародних питаннях Української асоціації психіатрів Тіна Берадзе підкреслила, що недолікована депресія призводить до суїцидів.

Згідно зі спостереженнями Української асоціації психіатрів, тільки кожна 12 людина, яка страждає від психічних розладів, звертається до лікаря, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «1,2 мільйонів українців страждають від психічних розладів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі