субота, 12 червня 2021 06:30

12 червня Зміїний день: яких прикмет і традицій дотримувались предки

12 червня Зміїний день: яких прикмет і традицій дотримувались предки
12 червня на сонце вилазять всі плазуни. Фото: pixabay.com

12 червня в народі називають Зміїним днем. Предки вірили, що сьогодні всі плазуни вилазили на сонце.

Gazeta.ua пропонує дізнатися про традиції і прикмети 12 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто сьогодні святкує День Ангела та як оригінально привітати іменників

В Київській Русі було повір'я, що в цей день "змії поїздом йдуть на зміїне весілля". Вбивати плазунів в цей день дуже небезпечно. Вважалося, що зміїні родичі будуть жорстоко мститися будь-кому, хто заподіє їм шкоди. А врятувати від зміїної отрути в цей день не зможе жоден знахар. У народі говорили: "Не ходи в цей день в трави, не турбуй лісові хащі, не питай долі".

Самі змії не тільки викликали у людей страх, а й користувалися певною повагою. Вважалося, що плазуни і їх окремі частини можуть лікувати хвороби. Наприклад, витоплене з змії сало служило ліками від бешихових запалень і нагноєння очей, а зміїну шкуру прикладали до наривів.

У зміїне свято прийнято садити боби. Перед цим їх вимочували в озимій воді, яку збирали в лісових ярах, де довго лежить сніг. При посадці бобів примовляли: "Вродіть, боби, і великі, і великі, на всі долі, на старих і малих, на весь світ хрещений".

Прикмети на Зміїний день

Закричала сова - до холоду.

Вранці немає роси - вночі дощ поллє.

Джмелі стурбовані - до дощу.

Якщо качки під час дощу не сховалися, а витягли шиї і задерли голови догори - негода затягнеться.

12 червня православна церква вшановує пам'ять преподобного Ісаакія сповідника, ігумена Далматського. Він жив у IV столітті в Сирії та вів усамітнений, аскетичний спосіб життя. Святий заснував монастир біля Константинополя.

Зараз ви читаєте новину «12 червня Зміїний день: яких прикмет і традицій дотримувались предки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі