четвер, 29 травня 2008 09:07

109 країн відмовилися від використання касетних бомб

Угоду про відмову від використання касетних бомб підписали більше ніж 100 країн в Дубліні.

Стало відомо, що лише після 10 днів переговорів дипломатам все ж таки вдалося домовитися підтримати міжнародну заборону на використання касетних бомб в їх теперішньому вигляді.

Повідомляється, що всього підписи під угодою поставили представники 109 країн. Як вже було відомо раніше, Росія, США і Китай не підтримали угоду.

"Ми проти тотальної заборони касетних боєприпасів і протипіхотних мін, - сказав заступник начальника Головного управління міжнародної співпраці Міноборони РФ генерал-лейтенант Євген Бужинський. - Ми за еволюційний розвиток цих озброєнь".

"Міністерство оборони РФ виступає проти радикальних, заборонних заходів такого роду", - підкреслив Бужинський.

В той самий час повідомлялося, що Росія виступає за те, щоб інші країни, зокрема Ізраїль, відмовилися від застосування касетних бомб.

Однак угоду відмовилися підтримати Індія, Пакистан і Ізраїль. На думку представників цих держав, касетні бомби є ефективною і необхідною зброєю.

Втім, Марк Гарласко з організації Human Rights Watch вважає, що договір матиме вплив навіть на ті країни, які в ньому не беруть участь.

Гарласко, зокрема, нагадав про угоду 1997 року про заборону протипіхотних мін. Тоді ця угода також не була підписана Росією, США, Китаєм і Ізраїлем. Проте армії цих країн фактично відмовилися від використання протипіхотних мін.

За словами прем"єр-міністра Великобританії Гордона Брауна, договір цей є великим кроком вперед. Раніше голова британського кабінету міністрів оголосив, що армія Сполученого Королівства зніме касетні бомби з озброєння.

Повідомляється, що в арсеналі армії Великобританії є два типи бомб, які підпадають під нові обмеження.

Проте тепер ніщо не заважає країнам, що навіть підписали договір, розробляти нові типи касетних бомб, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Зараз ви читаєте новину «109 країн відмовилися від використання касетних бомб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі