вівторок, 25 грудня 2007 11:59

10 катастроф 2007 року, що сколихнули Україну
10

Редакція "Газети по-українськи" підбиває підсумки 2007 року і на знак вшанування пам"яті загиблих пропонує вашій увазі десятку найбільших цьогорічних трагедій у нашій державі. Яка саме з цих подій увійде до підручників української історії, - сказати тяжко. Проте слід завжди пам"ятати, що більшість катастроф - причина людської недбалості і бездіяльності.


Трагедія на шахті ім. Засядька

18 листопада о 03.11 у Донецьку, на підприємстві "Шахта імені О.Ф. Засядька", на горизонті 1078 метрів під час проведення робіт стався вибух метано-повітряної суміші.

Усього на момент аварії в шахті працювали 457 гірників.

Експертна комісія висунула для розгляду Державною комісією два варіанти причин аварії.

Згідно з першим варіантом, вибух метано-повітряної суміші виник у 13-й східній лаві і довколишніх виробках, а надалі розповсюдився на 13-й і 14-й західні конвеєрні штреки.

За іншою версією, вибух метано-повітряної суміші виник у тупику 14-го західного конвеєрного штреку і одержав розвиток у виробках, найближчих до ската N23 (13-й східний і 13-й західний конвеєрні штреки).

1 грудня, о 6.00 в Донецьку, на шахті ім. Засядька, знову стався вибух. У момент вибуху в шахті знаходилися 385 гірників.

Наступного дня, 2 грудня о 21.20 на шахті стався ще один вибух на 12-му східному конвеєрному штрекові пласту К8.

У момент вибуху в шахті знаходилася 231 людина. П`ять рятувальників одержали смертельні травми.

В цілому внаслідок трьох вибухів метано-повітряної суміші на шахті ім. О.Засядька, що сталися 18 листопада, 1 та 2 грудня, загинули 106 осіб (101 гірник і 5 рятувальників).

"Фосфорна катастрофа" на Львівщині

16 липня в Буському районі Львівської області на перегоні Красне-Ожидів зійшли з колії і перекинулися 15 цистерн з жовтим фосфором товарного поїзду N2005 (всього у складі поїзда було 58 вагонів). Цистерни слідували із станції Аса (Джамбул, Казахстан) до станції Оклеса (Республіка Польща). Через витік фосфору з однієї цистерни сталося самозагорання 6 цистерн.

У результаті сходження цистерн було пошкоджено 50 м залізничної колії, майже 100 м контактної мережі і три опори. Під час гасіння пожежі утворилася хмара з продуктів горіння (зона ураження близько 90 кв км). У зону ураження потрапили 14 населених пунктів Буського району, де проживає 11 тисяч людей, а також окремі території Радехівського і Бродівського районів області.

Причини аварії - порушення технічного стану експлуатації цистерн казахською стороною. "Укрзалізниця" висуне їй претензії у зв"язку з ремонтом шляхів, відновленням довкілля тощо. У Першотравневому причина та ж: вагони належали російському власнику, і в двох з них були несправні візки.

Вибух газу у житловому будинку Дніпропетровська

13 жовтня о 10.45 у Дніпропетровську в багатоповерховому будинку стався вибух газу. Вибух стався в під"їзді посеред будинку на вул. Мандриківській, 127. В результаті знесено дах і зруйновано 2 під"їзди 4-під"їздного 10-поверхового будинку. Внаслідок вибуху загинуло 23 особи, з них 7 дітей.

15 листопада на засіданні Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки у Дніпропетровську керівник Держгірпромнагляду Сергій Сторчак вперше оприлюднив висновки відомчої експертизи, згідно з якою, винними у виникненні газу є ВАТ "Дніпрогаз" та його посадові особи.

22 листопада закінчене слідство за кримінальною справою за фактом вибуху газу в житловому будинку. Того ж дня прокуратура Дніпропетровської області висунула звинувачення в службовому недбальстві з тяжкими наслідками посадовим особам ВАТ "Дніпрогаз". 10 грудня прокуратура Дніпропетровської області направила кримінальну справу в Генеральну прокуратуру України з подальшим направленням її до Верховного Суду України для визначення підсудності.

Розлив нафти в Керченській протоці

Вранці 11 листопада на південь від російського порту Кавказ у Краснодарському краї РФ розламався навпіл танкер "Волгонефть-139", завантажений 4 тисячами тонн мазуту. З розламаного танкера в море вилилися майже 2 тисячі тонн мазуту. На борту танкера перебували 13 членів команди.

Окрім цього судна, під час шторму постраждало ще більше десятка суден. На затонулих сухогрузах було 7 тисяч тонн сірки.

Основні версії причин надзвичайної ситуації в Керченській протоці - порушення в діях капітанів портів "Кавказ" і "Ростов", а також порушення, припущені самими капітанами суден.

Ураган на Волині

В ніч з 22 на 23 липня Волинською областю пронісся ураган. Внаслідок стихії постраждали 10 осіб, пошкоджено 1038 житлових будинків, залишено без електропостачання 210 населених пунктів, повністю повалено 250 гектарів лісу.

До ліквідації наслідків стихії було залучено близько півтори сотні працівників та 50 одиниць техніки різних аварійних служб: "Волиньобленерго", "Волиньгазу", комунальних та дорожніх служб, а також громадяни та 90 рятувальників і 17 одиниць техніки ГУ МНС області.

Аварія літака в "Жулянах"

9 грудня пасажирський літак, що летів чартерним рейсом з Чехії до Києва, впав в районі аеропорту "Жуляни".

Літак зник із радарів аеропорту "Жуляни" близько 17:00. За даними міліції, літак мав приземлитися в "Жулянах", але впав у 300 метрах від Окружної дороги на полі радгоспу "Совки" і загорівся.

Всього в літаку перебувало 5 осіб (3 пасажирів та 2 пілоти), які загинули внаслідок аварії.

Літак впав з висоти 2,5 кілометри. Він вилетів з міста Градек Кралове (Чехія) і кінцевим пунктом мав бути Київ. Це був бізнес-рейс.

Під Алуштою розбився пасажирський автобус

18 липня о 21.30 у Криму поблизу с.Ізобільне (Алушта) на автошляху Сімферополь - Алушта - Ялта перевернувся приватний рейсовий автобус з Умані, у якому перебувало 52 пасажири і 2 водії.

В результаті ДТП загинуло 6 осіб та постраждало 46, у тому числі 12 дітей.

Через відмову гальм автобус не вписався в поворот і на високій швидкості правою стороною "притерся" до кам"яної захисної стіни. Вона буквально здерла обшивку автобуса разом з пасажирами. Декілька чоловік випали з автобуса на ходу.

На місце надзвичайної ситуації були направлені підрозділи МНС з Алушти, Ялти і Сімферополя. На місці ДТП працювали 15 бригад швидкої медичної допомоги.

Лісові пожежі на Херсонщині

20 серпня у Голопристанському та у Цюрупінському районах Кардашинського лісництва Херсонської області сталося займання лісу, яке швидко поширилося внаслідок високої температури та посиленого вітру. Пожежа тривала тиждень та знищила майже чотири тисячі гектарів лісу.

Роботи по розробці згарищ повинні бути закінчені до квітня 2008 року , проте лісники сподіваються зробити все раніше - ще до кінця цього року , а вже у січні-лютому 2008 готувати грунт під нові насадження. У наступному році посадять ліс на 1,5 -2 тисячах га, а повністю завершити ці роботи планують у 2009р.

Зійшов з колії "Столичний експрес"

2 травня о 22.19 біля залізничної станції "Росава" Кагарлицького району Київської області на стрілочному переведенні N2 під час проходження швидкісного пасажирського потягу N168 "Столичний експрес", сполученням "Дніпропетровськ-Київ", зійшов з рейок електровоз і 6 вагонів.

Зокрема, перша секція локомотива, порожній вантажний вагон для перевезення автомобілів, перший пасажирський вагон перевернувся на бік, три наступні пасажирські вагони нахилилися під кутом від 45 до 30 градусів, шостий вагон зійшов з рейок одним візком.

Загиблих та госпіталізованих немає. Пасажирів поїзду на електропоїзді було доставлено до м. Києва.

Працівники Міністерства внутрішніх справ встановили, що особи, винні в аварії експресу "Дніпропетровськ - Київ" 2 травня втручалися в діяльність переведення стрілки, щоб власноручно полагодити неполадку в переведенні.

Повінь на Миколаївщині

13 серпня внаслідок складних погодних умов (сильні зливові дощі протягом дня) на території Новоодеського району біля с. Бузьке на ланах було акумульовано близько 5,7 млн куб.м води, що призвело до прориву перепускного каналу на відвідній дорозі до с. Дільниче.

Внаслідок стихії, водою було зруйновано дорожнє покриття довжиною 50 м, підтоплено 173 житлових будинки у м. Нова Одеса. З підтоплених будинків було тимчасово відселено 360 мешканців, врятовано 39 осіб, з них 4 дитини. Внаслідок руйнування (затоплення) доріг порушено сполучення між селами Веселе, Женево-Криворіжжя, Новопавлівка, Дільниче та Зарічне. В с. Калініна підтоплено 1 житловий будинок та в с. Троїцьке - 14 приватних домоволодінь. Частково було знеструмлено 7 населених пунктів та 11 населених пунктів залишилося без телефонного зв"язку.

27 серпня було завершено відновлювальні роботи після масштабної повені. У м. Нова Одеса, яке постраждало найбільше, повністю було відновлено електро- та водопостачання, телефонний зв"язок і відремонтовано всі дороги.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «10 катастроф 2007 року, що сколихнули Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі