субота, 29 грудня 2007 18:36

1 січня 2008 року головування в ЄС перейде до Словенії

1 січня 2008 року головування в ЄС перейде до Словенії

Перехід головування в ЄС від Португалії до Словенії відбудеться 1-го січня 2008 року.

Аналізуючи півроку португальського головування, брюссельський інформаційний сайт "ЕУОбсервер" відзначає, що в липні Лісабон постав перед необхідністю рішення декількох важливих задач - зокрема виходу з тупика навколо конституції єдиної Європи, реформи виборів до Європейського парламенту, щодо якої ряд перешкод спостерігалися з боку Польщі, деяких питань Великобританії щодо єдиної зовнішньої політики ЄС, а також відносин Брюсселя з країнами Африки.

Проте безперечним успіхом португальського головування варто вважати зустріч ЄС на вищому рівні, яка пройшла в Лісабоні, і на якій були зняті всі основні проблеми.

Основним пріоритетом Словенії, яка першою з так званих нових країн ЄС головуватиме в Союзі в першу половину 2008 року, може стати ситуація в сербському краї Косово і Метохії. Чиновники ЄС виражають деяку невпевненість щодо такої можливості, проте прем"єр-міністр Словенії Янез Янша позитивно оцінює перспективи Любляни на цьому напрямі.

"Ми знаємо ситуацію дуже добре, у тому числі і такі деталі, які важко сприймаються тими країнами, які розташовані далі", - заявив він.

За словами словенського прем"єра, головування в ЄС - це "наступний найважливіший етап після отримання республікою незалежності, як в сенсі змістовному, так і в сенсі організаційному".

Окрім Косово, в період головування Словенія займеться просуванням конституційної угоди, яку було підписано в Лісабоні, а також, як очікується виступить з низкою власних ініціатив, повідомляє Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «1 січня 2008 року головування в ЄС перейде до Словенії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі