вівторок, 20 лютого 2007 12:47

1 млн рублів компенсації отримав безневинно засуджений у Росії

Більше року знадобилося жителеві Татарстану Євгенію Веденіну, щоб отримати від держави вже відсужену моральну компенсацію за 4 роки, проведені без провини в колонії суворого режиму. Веденін став одним із перших, хто зумів вибити зі скарбниці істотну суму за те, що на чотири роки був позбавлений свободи за злочин, якого не здійснював. І претендував на те, щоб бути "рекордсменом" із величини компенсації. Але спочатку призначену судом сумму виплати потім усе ж таки понизили.

Жителя Татарстану Євгенія Веденіна засудили в 2001 році до 15 років позбавлення волі за звинуваченням у вбивстві начальника охорони "Татнефті" Олександра Калякина. Хоча сам засуджений вину свою заперечував, і єдиний свідок, що вказав на нього, на суді відмовився від свідчень, помилку слідства виявили лише через чотири роки, коли в скоєнні цього злочину признався затриманий в Санкт-Петербурзі член так званої Братської ОПГ.

У лютому 2005-го, після ще одного року довгих розглядів, Альметьєвський міський суд визнав  Веденіна невинним. Опинившись на волі, він не пробачив державі образу і звернувся в казанський правозахисний центр, де йому допомогли скласти позовну заяву. Веденін зажадав зобов"язати прокурора Альметьєвська принести офіційні вибачення від імені держави і стягнути з Мінфіну РФ 5 млн рублів моральної компенсації.

Перемога колишнього ув"язненого в Альметьєвському міськсуді в листопаді 2005-го викликала великий резонанс, хоча сума позовних вимог і була понижена до трьох мільйонів. Правозахисники тоді назвали процес прецедентним: було доведено, що безневинно постраждалі від дій правоохоронців і суддів росіяни можуть претендувати на серйозну компенсацію.

Згідно із законом, максимальний термін виплати – три місяці. Проте Веденіну довелося чекати набагато більше. Спочатку за Мінфін заступилася колегія у цивільних справах Верховного суду, що понизила розмір компенсації, призначений Альметьєвським міськсудом, до 1 млн рублів. Потім виконавчі документи з суду з невідомих причин замість Мінфіну потрапили в управління федеральної служби судових приставів по Москві, повідомляють Новости России.

Зараз ви читаєте новину «1 млн рублів компенсації отримав безневинно засуджений у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі