вівторок, 18 березня 2008 11:53

Вчені зрозуміли, як людина оцінює інших людей

Нейробіологи з Гарвардського університету в Кембриджі (штат Массачусетс, США) з"ясували, що людина намагається вгадати про те, що думають інші люди, за допомогою тієї ж ділянки мозку, що працює при думках про саму себе - але лише в тому випадку, якщо ми ставимо іншу людину на один рівень із собою.

Дослідники демонстрували студентам фотографії й описи схожих і не схожих на них людей. Потім вони просили учнів відповісти на деякі питання (такі, зокрема, як: "Чи подобається вам піца із грибами?") і вгадати відповіді на ті ж питання, які могли б дати ці вигадані люди.

Як з"ясувалося в ході експерименту, при спробі вгадати думку схожої на них людини у студентів відзначалася активність у вентромедіальній префронтальній корі - ділянці мозку, що відповідає за самоідентифікацію. У той же час, при розгляді питання про переваги несхожої людини ця ділянка нижньої частини лобової кори мозку задіяна не була.

На думку вчених, ці результати свідчать про те, що при винесенні суджень про почуття й думки іншої людини (що розглядається як дуже важлива соціальна навичка) ми покладаємося в основному на стереотипи - а це може пояснити причини таких соціальних конфліктів, як расизм або розбіжності в релігійних переконаннях, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину « Вчені зрозуміли, як людина оцінює інших людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі