середа, 13 лютого 2008 11:31

Учені знайшли спосіб боротьби з м"язовою дистрофією

Співробітники медичного центру Університету Техасу (США) продемонстрували принципову можливість використання ембріональних стовбурних клітин для боротьби з м"язовою дистрофією.

Ця назва об"єднує ціле сімейство захворювань, які призводять до ослаблення й атрофії тих або інших груп м"язів. Вражені м"язові волокна поступово дегенерують і заміняються сполучною й жировою тканиною. М"язові дистрофії найчастіше викликаються генними мутаціями й поки що, як правило, невиліковні.

Вчені здійснили своє дослідження на лабораторних мишах. Спочатку вони навчилися вирощувати з ембріональних стовбурних клітин цих тваринні культури клітин м"язової тканини, які після пересадження не давали початок раковим пухлинам. Вирішення цього завдання виявилося дуже непростим і вимагало тривалого експериментування. Потім вони штучно викликали у мишей захворювання, аналогічне найпоширенішій формі м"язової дистрофії, дистрофії Дюшенна. Для цього в задні кінцівки тварин був введений токсин, що блокує синтез білка, який вражає при цьому захворюванні. У результаті у них розвилася прогресуюча м"язова слабість того ж типу, що виникає при дистрофії Дюшенна.

На заключній стадії експерименту тваринам ввели вирощені в лабораторії м"язові клітини, які не тільки прижилися, але й сформували здорові й цілком працездатні мускульні волокна. Хоча ця процедура й не привела до повного видужання чотириногих пацієнтів, їхній стан помітно покращився. Керівник дослідницької групи Рита Перлінгейро вважає, що отримані результати дають надію, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину « Учені знайшли спосіб боротьби з м"язовою дистрофією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі