понеділок, 25 лютого 2008 09:20

Учені знайшли рештки предка сучасних кроликів

На території центральної Індії були знайдені рештки давнього ссавця, що є предком сучасних зайців і кроликів. Зроблено унікальну знахідку в індійському штаті Гужарат. За попередніми оцінками вчених, вік рештків становить 53 млн років.

Рештки належать ранньому сімейству тварин логоморфів, що включає всіх нинішніх зайцеподібних, а також хом"яків і деяких інших гризунів.

Інформація про відкриття була опублікована в науковому виданні Proceedіngs of the Royal Socіety B: Bіologіcal Scіences.

За даними палеонтологів, найдавніші зі знайдених на сьогодні логоморфів датовані віком 40-48 млн років, жили ці тварини переважно в Центральній Азії.

Однак нинішня знахідка однозначно вказує на те, що предки сучасних кроликів були більш давніми тваринами, крім того, вони були одними з перших ссавців, тому що 53 млн років тому на нашій планеті панували в основному плазуни.

Крім того, остання знахідка також свідчить про те, що батьківщиною логоморфів були регіони набагато більш південні, ніж Центральна Азія.

Нагадаємо, що різке поширення ссавців на нашій планеті розпочалося приблизно 55 млн років тому, коли завершився черговий в історії нашої планети період глобального потепління. 55 млн років тому температура на Землі зросла протягом 1000 років як мінімум на 6 градусів. Ця подія в історії нашої планети відома, як "тепловий максимум".

Вчені припускають, що тоді потепління відбулося на планеті в результаті різкого й масштабного вивільнення парникових газів, в основному вуглекислого газу й метану, які могли бути сховані в полярних шапках або на дні світового океану, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину « Учені знайшли рештки предка сучасних кроликів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі