четвер, 24 січня 2008 14:28

Учені виробляють електрику з крапель дощу

Таку незвичайну систему випробовують фахівці французької компанії CEA-Leti і національного політехнічного інституту в Греноблі (Institut national polytechnique de Grenoble), які працюють в сумісному інноваційному центрі Minatec.

Один з авторів новинки, Томас Джагер (ThomasJager), говорить, що збір енергії дощових крапель дозволить отримувати струм для малопотужних пристроїв (типу датчиків на будівлях і спорудах) у відсутність сонця.

Щоб з"ясувати, скільки електрики може дати дощ, Томас і його колеги Ромейн Гуйон (Romain Guigon), Жан-Жак Шеллу (Jean-jacquesChaillout) і Гислейн Депесс (GhislainDespesse) побудували дослідну установку, в якої краплі води падають з висоти на тонку пластину з полівініліденфторіда (PVDF).

Коли краплі ударяють в пластинку PVDF завтовшки 25 мікрометрів, в ній виникають механічні коливання, що короткочасно генерують струм.

Особливо авторів цих дослідів цікавила залежність ефективності роботи пристрою від розміру і швидкості крапель. І те, і інше побудована установка дозволяла варіювати в широких межах. Наприклад, поперечник крапель мінявся від 1 до 5 міліметрів.

Так з"ясувалося, що найбільшу вигоду представляють крупні краплі, падаючі порівняно повільно. Швидкісні краплі значно більше втрачають енергію при розбризкуванні від удару, ніж передають її пластині.

Безперервна (середня) потужність, що поставляється установкою, залежить від розміру крапель, частоти їх падіння і площі пластини, що збирає дощ, з"ясували дослідники.

Автори експерименту стверджують, що подібна система з пластинкою, площею в декілька квадратних сантиметрів, може видавати від декількох мікроват до 10 мілліватт безперервної потужності.

Краплі можуть поставляти невеликі порції дармової енергії там, де важко і дорого міняти батареї: у різних електронних пристроях, що працюють назовні, повідомляє membrana.ru.

Зараз ви читаєте новину « Учені виробляють електрику з крапель дощу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі