вівторок, 26 лютого 2008 16:06

Учені припускають, що свідомість людини не пов"язана з мозком

Британські медики, вивчаючи пацієнтів, які перенесли інфаркт і потерпілих у катастрофах, виявили вражаючий факт. Виявляється, свідомість, душа людини, продовжує існувати навіть після того, як мозок перестав функціонувати, і настала клінічна смерть.

Робота, представлена в Каліфорнійському Технічному інституті (theCaliforniaInstitute ofTechnology), воскресила суперечки про існування життя після смерті і таку ефемерну субстанцію як людська душа.

"Наші дослідження чудові тим, що ми спілкувалися з групою людей при повній відсутності мозкової діяльності", - повідомляє Сем Парніа (SamParnia), один з двох докторів Саутгемптонського Госпіталю (SouthamptonGeneralHospital), який вивчав так звані розповіді-біля-смерті (near-deathexperience - NDE).

Під час досліджень, що проводилися на 63 пацієнтах, які знаходилися в стані клінічної смерті, тільки семеро змогли пригадати якісь подробиці про своє тижневе перебування "на тому світі". Четверо з тих, які побували в стані NDE описували чіткі і ясні картини, які вони бачили вже після того, як лікарі констатували повну відсутність функцій мозку.

Як правило, пацієнти розповідають про відчуття спокою, миру і гармонії, стовпі світла, дорозі в інше вимірювання і спілкуванні з померлими родичами.

Парніа говорить, що мозок, позбавлений кисню, не в змозі запам"ятовувати, що відбувається, тому дані збиралися тільки на основі свідчень пацієнтів із зниженим рівнем кисню. Зрозуміло, скептики завжди знайдуть, до чого прискіпатися, і визнають, що подібні "галюцинації" пов"язані з втратою або приходом в свідомість, але Парніа стверджує, що мозок, пошкоджений в якій-небудь аварії, просто не може запам"ятовувати, що відбувається навколо при втраті свідомості.

Дослідники опитали в цілому більше 3000 чоловік, більшість з яких знаходилися в критичному стані протягом досить тривалого періоду часу. Учені відзначають, що багато хто боявся з"їхати з глузду через побачене.

Найсміливіші гіпотези стверджують, що свідомість людини абсолютно не пов"язана з мозком, а лише використовує сіру речовину як приймач сигналів, передаючи і проектуючи думки у вчинки, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину « Учені припускають, що свідомість людини не пов"язана з мозком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі