понеділок, 28 березня 2011 23:01

Немовлята "пізнають" у мові окремі слова - вчені

 Немовлята "пізнають" у мові окремі слова - вчені

Почуті інтонація і наголоси в безперервній розмові допомагають шестимісячним немовлятам не тільки виділяти окремі слова, але й асоціювати їх з візуальною інформацією, повідомляють вчені.

Мохініш Шукла (Mohinish Shukla) з університету Рочестера в США і його колеги досліджували процес освоєння мови дітьми. Виявилося, немовлята дуже швидко освоюють рідну мову, проте природа цих здібностей вивчена погано. Зокрема, неясно, як діти вчаться "розбивати" потік звуків, який вони чують, на смислові одиниці, не знаючи правил, згідно з якими будується мова.

"Як підтвердить будь-який дорослий, який вивчає іноземну мову, сприймати незнайому мову як послідовність слів дуже важко", - пишуть вчені.

Вчені тестували 13 хлопчиків і 11 дівчаток у віці від 165 до 192 днів. Дітям показували картинку столу в кімнаті, по якому рухалися червоне коло, синій квадрат і жовтий трикутник. За рухом погляду немовлят вчені стежили спеціальними датчиками.

У ході тренування "добровольців" один з авторів вимовляв конструкції з п'яти складів, в яких два склади особливо виділялися наголосом та інтонацією. У цей момент на екрані рухалося червоне коло, вибране вченими в якості цілі. Таким чином автори "пов'язували" візуальну і звукову інформації.

Потім малюки дивилися на стіл з фігурами і слухали довші речення, які вимовляла та ж людина. Вчені стежили за тим, як діти реагували на "слово" з двох складів, яким в ході тренування позначалося червоне коло.

Виявилося, що маленькі учасники дослідження не тільки в цілому дивилися на коло довше, ніж на інші фігури, але і явно реагували на вимову його "назви". При цьому якщо це "слово" відокремлювали інтонаційно і наголосом, діти переводили свою увагу на коло. У протилежному випадку "добровольці" не впізнавали названий об'єкт.

"Можна припустити, що немовлята вже на самому початку життя" запрограмовані "припускати, що слова якось пов'язані з інтонаційними межами фраз, що сприяє процесу запам'ятовування слів", - зазначають вчені.

Зараз ви читаєте новину « Немовлята "пізнають" у мові окремі слова - вчені ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі