понеділок, 05 травня 2008 11:43

Київські ВНЗ будуть боротися з абітурієнтами з віддалених куточків країни

Вступна кампанія-2008 стане для київських інститутів і університетів однієї з найскладніших.

Заміна вступних іспитів на тести, які проводяться регіональними центрами, викликала переполох у столичних ВНЗ. Практично всі представники ректоратів стверджують, що в 2008 році очікують на небувалий приток абітурієнтів.

Вони запевняють, що цього року в столичних ВНЗ пробуватимуть щастя значно більше випускників шкіл з віддалених куточків України, попередники яких побоювалися вчитися в Києві через стійкий стереотип про корумпованість приймальних комісій більшості центральних учбових закладів.

Учбові заклади також побоюються притоку студентів з вкрай низьким рівнем знань. Серед працівників столичних вузів ходять наполегливі чутки про те, що сертифікати про успішне складання випускних шкільних тестів абітурієнти зможуть отримати за певну неофіційну плату. "Так, кожна частина тестів розробляється окремими ученими, і повний доступ до них мають тільки одиниці. Але це поки, а потім завдання і відповіді до них підуть на місця, і немає гарантії, що в якомусь віддаленому населеному пункті хтось не захоче на цьому заробити У тій же Росії самі тести і відповіді відкрито продаються в інтернеті і Міносвіти нічого з цим поробити не може", - нарікає представник одного з київських університетів, що побажав залишитися неназваним. Крім того, пліткарі запевняють, що в регіонах країни (особливо віддалених) серед абітурієнтів і їх батьків активно поширюється інформація про те, що сертифікат з дуже хорошим балом можна придбати за $1,5-2 тис. Кіровоградські і Херсонські викладачі середніх шкіл вже виступили з проханням не купувати яку-небудь документацію, пов"язану з тестуванням.

До речі, відповідальний за створення тестів Український центр оцінки якості освіти розповсюдив інформацію, що на книжкових ринках країни (зокрема на "Петрівці") з"явилися відповіді до випускних завдань, з авторами яких він почав вже судитися, а паралельно з цим коректувати завдання для школярів.

Небажання потрапити в дурну ситуацію через "нечесно отримані сертифікати" вимушує столичних адміністраторів від освіти йти на крайні заходи - ВНЗ поголовно вводять додаткові умови до проходження на найпопулярніші факультети. Екзамен з іноземної мови ввели всі без виключення учбові заклади, що готують лінгвістів і фахівців-міжнародників (економісти, логісти, юристи і ін.). Обов"язковим зробили його також інститути, що випускають фахівців з менеджменту. Вузи, в компетенцію яких входить підготовка творчих кадрів, зберегли профільні конкурси. Щоб отримати модну нині спеціальність архітектора, абітурієнт, окрім шкільної програми, повинен показати приймальній комісії своє уміння малювати і креслити. Далі за всіх пішла Києво-Могилянська академія, керівництво якої, окрім конкурсу сертифікатів, має намір залишити власну систему тестування абітурієнтів.

Паралельно з впровадженням нових вимог до надходження учбові заклади збільшують розцінки для студентів, охочих вчитися на контрактній основі. В середньому по місту вартість освітнього контракту виросла на 20% порівняно з минулим роком. Офіційною причиною дорожчання ректорати називають інфляцію, неофіційною - бажання вузів заробити на потягу молоді до знань.

Втім, скептики схильні вважати, що головну роль в питанні вступу того або іншого абітурієнта у вищий учбовий заклад все одно гратимуть особисті домовленості між батьками і вузом. При цьому проконтролювати чистоту зарахування студентів на бюджетні місця неможливо - навіть при фактичній відміні вступних іспитів право приймати або не приймати абітурієнта на навчання, а також порядок проведення цієї процедури - виняткова прерогатива ВНЗ, повідомляє Деловая столица.

Зараз ви читаєте новину « Київські ВНЗ будуть боротися з абітурієнтами з віддалених куточків країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі