четвер, 21 лютого 2008 08:48

Чорний перець стимулює утворення шкірного пігменту

Чорний перець може стати основою для створення нових лікарських препаратів проти вітіліго - захворювання, що супроводжується появою білих плям на шкірі. Британські вчені виявили, що пиперин, що надає перцю його специфічний смак, стимулює утворення шкірного пігменту, повідомляє Британський дерматологічний журнал.

Вчені з Королівського коледжу Лондона (Kіng"s College London, Велика Британія) досліджували вплив пиперину і його синтетичних похідних в експериментах на мишах. Речовину наносили на шкіру гризунів, що хворіють на вітіліго. У деяких мишей проводилося додаткове опромінення шкіри ультрафіолетовими променями - метод, який традиційно застосовують для лікування вітіліго.

З"ясувалося, що за шість тижнів застосування пиперину та двох його похідних шкіра мишей набула однорідного коричневого відтінку. При поєднанні пиперину та ультрафіолетового опромінення шкіра набула ще більш темного відтінку. Ефект був досягнутий швидше й тривав довше, ніж при монотерапії ультрафіолетовими променями. Крім того, забарвлення шкіри було значно більш рівномірним, відзначили вчені.

Дослідники під керівництвом Ентоні Янга (Antony Young) припустили, що ефект пиперину пов"язаний зі стимуляцією утворення пігментних клітин шкіри - меланоцитів. У перспективі дослідження цієї речовини може привести до створення ліків, які зменшать необхідність в ультрафіолетовому опроміненні, і відповідно, знизять небезпеку розвитку раку шкіри, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину « Чорний перець стимулює утворення шкірного пігменту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі