Ексклюзиви
четвер, 21 червня 2007 15:40

$300 млн щорічно витрачають українські студенти на хабарі

Щорічно на хабарі українські студенти витрачають до 300 мільйонів доларів. Такі результати дослідження стану корупції в українській освіті, яке проводила польська неурядова організація FIDE і центр прикладної політики "Стратагема".

Особливо корупція процвітає під час вступної кампанії у вищі учбові заклади. Саме тоді, понад 40 відсотків абітурієнтів готові платити хабарникам, затверджує директор центру прикладної політики "Стратагема" Юрій Романенко. Він констатує, що зовнішнє тестування, яке недавно упровадило Міносвіти, не вирішить ситуацію, оскільки проблему слід вирішувати системно, як в сусідній Польщі.

Там упровадили жорстку відповідальність за корупційні дії викладачів у поєднанні з широкою інформаційною кампанією про конкретні випадки хабарництва, а також істотно підвищили зарплату педагогам.

Заступник голови організації FIDE Петро Андрусечко переконаний, що ефективній боротьбі з проявами корупції варто повчитися у німців.

- Є пропозиція зробити в Польщі і Україні антикорупційний Інтернет-портал. Це досвід Німеччини. У Нижній Саксонії існує такий портал, куди можна анонімно повідомити про корупцію. Зміст повідомлення відомий лише поліції. Це дуже результативна пропозиція, - відзначив Андрусечко.

Також він пропонує упровадити в школах цикл уроків про корупцію, передає Немецкая волна.

Зараз ви читаєте новину «$300 млн щорічно витрачають українські студенти на хабарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути