понеділок, 26 квітня 2021 09:46

Прип'ять ожила за 35 років після аварії на ЧАЕС - фото з грандіозної нічної акції
15

У Прип'яті відбулася масштабна мистецька акція Chornobyl.35 із нагоди 35-х роковин із дня трагедії на Чорнобильській АЕС.

У ніч на 26 квітня понад 40 організаторів, журналістів і митців зібралися на центральному майдані міста, біля палацу культури "Енергетик".

На заході представили виставку фотографа Дениса Копилова "Чорнобиль. Ковчег" і першу в Україні діджитал-ікону "Чорнобильський Спас".

У Прип'яті, де 35 років тому сталася трагедія на Чорнобильській АЕС, відбулася масштабна мистецька акція. У зоні відчуження біля палацу культури "Енергетик" більше 40 гостей, зібралися, щоб вшанувати пам'ять загиблих унаслідок катастрофи та згадати про страшні події 1986 року.
Фото: Анатолій ГАЄВСЬКИЙ
У ніч на 26 квітня на центральній площі міста журналісти, митці, ліквідатори катастрофи та місцеві жителі змогли побачити це унікальне місце після опівночі. Старі та покинуті будинки довкола стоять як нагадування про уроки, які мало винести людство. До аварії на ЧАЕС тут завжди було людно та весело, кажуть місцеві.
Розпочали захід відкриттям проекту фотохудожника Дениса Копилова "Чорнобиль. Ковчег". На фоні чорнобильських краєвидів фотограф знімав світлини із екзотичними тваринами.
Автор пропонує поглянути на це місце з іншого боку. Тут все унікально, чому б не зробити зону відчуження домівкою для екзотичних тварин, каже Копилов. Він впевнений, що Прип'ять має стати заповідником та магнітом для туристів.
Перший заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Андрій Пляцко розповів, що охороною території займаються постійно. За його словами, у 2021 році у Чорнобильській зоні сталася лише одна пожежа. Займання у 2020-му змусили посилити навчання для запобіганню катастроф.

"На іконі учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС зображені на рівні зі святими. Фігурує відома Чорнобильська сосна - образ, що не є вигаданим людиною - водночас схожий і на хрест, і на тризуб, що є малим гербом України", - розповідають організатори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися кадри зони відчуження до роковин аварії на ЧАЕС

Музично-поетичний проєкт "Евтепра" та PRIPYAT.Pianos під імпровізовану музику декламували вірші, присвячені трагедії на ЧАЕС.

Архиєпископ Полтавський і Кременчуцький Федір провів першу в зоні відчуження церковну службу. Після хвилини мовчання ліквідатори наслідків вибуху, місцеві жителі та їхні діти запалили свічки. 35 вогнів символізують роки, що минули з дати аварії.

Вибух на ЧАЕС стався в ніч на 26 квітня 1986 року. Був повністю зруйнований четвертий реактор атомної електростанції. У довкілля потрапила велика кількість радіоактивних речовин. Хмара з них пройшлася над більшою частиною Європи й навіть досягнула східних кордонів США. Із Прип'яті та навколишніх населених пунктів евакуювали майже 200 тис. людей. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики.

Зараз ви читаєте новину «Прип'ять ожила за 35 років після аварії на ЧАЕС - фото з грандіозної нічної акції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі