пʼятниця, 02 квітня 2021 16:48

Американський "шпигун" 2 роки знімав убоге життя в сталінському СРСР - фото
31

Співробітник посольства США в Москві Мартін Мангоф створив яскраві світлини, які відображають життя СРСР.

З 1952-го по 1954 рік він з дружиною їздив радянськими місцевостями, знімаючи все, що потрапить під об'єктив.

На світлинах Мангофа відображена не тільки радянська глибинка, а й Москва. На фото проявляється картина, яка далека від радянських пропагандистських фільмів і плакатів. Старі облізлі будинки, в яких не було ремонту з 1917 року, поруч з гнилими бараками та трухлявими сараями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бідно, убого й тісно. Як виглядали квартири в СРСР - фото

Подібні ж картини описує і дружина Мартіна, Джен Мангоф. Вона вела щоденники про перебування в СРСР.

"На околиці Москви вражаюча нова будівля університету, яка спрямована в небо із землі. Цей вид схожий на район з хмарочосами будь-якого іншого великого міста, він в скоєному дисонансі з широкими полями навколо і маленькими будиночками. Вони побудовані з колод, а карнизи та віконниці, немов у пряникових будиночках, прикрашені дерев'яною облямівкою. Для більшості людей, яких ми зустріли в цій поїздці, головна проблема виживання. Немає навіть проблисків цивілізації. Немає ніякої гордості, люди ні до чого не прагнуть. Вони жують свій окраєць і засинають від втоми, доки чекають поїзд. Брудні, від усіх смердить. Вода в будинку не проведена, їм важко дотримуватися елементарних правил гігієни", - пише Джен.

Допитливість дорого обійшлася Мартіну. Радянська влада звинуватила його в шпигунстві й депортувала з країни. Зроблені ним знімки дивом уціліли.

Довгі роки архів Мартіна Мангофа залишався невідомим. Його знайшли й оцифрували тільки 2016 року. Американці одразу зрозуміли, яку цінність він представляє, тому що радянські журналісти фотографували тільки парадні фасади, а ось Мартін зобразив повну картину радянського життя.

Радянське обшарпане житло
Фото: mirovich.media
Мартін Мангоф
СРСР часів Сталіна вражало бідністю
Радянські діти з червоними хусточками піонерів
На ринках СРСР не продавали екзотичних фруктів чи овочів

58 років тому в Лос-Анджелесі відкрилася перша американська дискотека. В СРСР традиція влаштовувати музичні вечори з'явилася трохи пізніше, в середині 1970-х. Спочатку ходили "на танці", а вже потім з'явилося поняття "дискотека". У період брежнєвського правління для танців існувало безліч обмежень. На дискотеку могли не пустити в джинсах або в іншому стильному одязі.

Зараз ви читаєте новину «Американський "шпигун" 2 роки знімав убоге життя в сталінському СРСР - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі