четвер, 25 липня 2019 14:54

Затримали російський танкер, яким блокували Керченську протоку

Співробітники СБУ затримали російський танкер NEYMA, який 25 листопада заблокував прохід під Керченським мостом для українських катерів "Бердянськ", "Нікополь" и буксира "Яни Капу".

Готується клопотання для арешту судна, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Автор: СБУ
  Служба безпеки України спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер "NEYMA"
Служба безпеки України спільно з Військовою прокуратурою затримали російський танкер "NEYMA"

"Під час досудового слідства було встановлено, що за прямим наказом вищого керівництва ФСБ РФ представники Прикордонної служби ФСБ вчинили акт збройної агресії проти українських військових кораблів "Нікополь", "Бердянськ" і буксира "Яни Капу" у Керченській протоці. Всупереч нормам міжнародного морського права, військовослужбовці прикордонних військ ФСБ РФ незаконно, із застосуванням зброї заблокували рух українських військових кораблів під час проходу Керч-Єнікальського каналу в Керченській протоці за допомогою танкера NEYMA (ІМО 8895528, MMSI 2 73347000, прапор РФ)", - повідомляє прес-центр СБ України.

Незаконне блокування проходу під містом сприяло захопленню українських суден і 24 членів екіпажу.

"За фактом блокування танкером NEYMA Керч-Єнікальського каналу в Керченській протоці слідчими СБУ, під процесуальним керівництвом Військової прокуратури, було розпочато і проводиться досудове розслідування. 24 липня, за інформацією українських прикордонників, до порту Ізмаїла під прапором РФ зайшов танкер NIKA SPIRIT, який за номером ІМВ - 8895528, за даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS ідентифікований як уже відомий танкер NEYMA, який був використаний для перекриття Керченської протоки", - повідомляють у СБ України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Скоро будемо зустрічати моряків на Батьківщині" - Денісова

Виявилося, що після подій 25 листопада танкер перейменували для того, щоб він мав можливість заходити в порти.

"Зараз група слідчих СБУ, військових прокурорів і прикордонників на затриманому танкері закінчили санкціоновані українським судом слідчі дії - обшук із метою встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів із судна, записів радіопереговорів під час конфлікту, бортових журналів. Допитані члени команди, вилучені документи, необхідні для встановлення істини у виробництві. Зазначене судно визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт", - поінформували у СБ України.

У СБУ також нагадали про те, що після захоплення моряків 25 листопада Україна ввела санкції щодо компанії "ЮВАС ТРАНС".

  Российский танкер "NEYMA" 25 ноября 2018 года во время блокирования Керченского пролива
Российский танкер "NEYMA" 25 ноября 2018 года во время блокирования Керченского пролива

17 липня Денісова запропонувала звільнити українських моряків під її особисте зобов'язання, оскільки у кримінально-процесуальному кодексі РФ передбачена можливість відпустити затриманих під особисте зобов'язання або поручителя. Того ж дня Лефортовський суд Москви продовжив тримання під вартою усім 24 військовополоненим морякам на 3 місяці.

15 липня українських моряків додали до списку обміну полоненими. За 6 днів до того російське слідство пред'явило обвинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.

Зараз ви читаєте новину «Затримали російський танкер, яким блокували Керченську протоку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі