понеділок, 01 березня 2021 14:54

Законопроєкт від "Слуг" є початком проросійської диктатури в Україні

Законопроєкт від "Слуг" є початком проросійської диктатури в Україні
Слуги народу почнуть переслідувати українських патріотів. Фото: Reuters

Проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)" має репресивний характер.

Законопроєкт є альтернативою тому, що подавали депутати "Європейської солідарності". Це звичайний депутатський тролінг, коли виносять щось схоже, чи вносять величезну кількість правок у вже поданий закон, каже Gazeta.ua політологиня Лариса Волошина.

"Поданий ЄС проєкт закону про колабораціонізм є відповіддю на слова віцепрем'єра з питань тимчасово-окупованих територій Олексія Резнікова про те, що в законодавстві перехідного періоду, який розробили зі сприяння міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій, про колаборантів навіть згадки нема. До речі, необхідність прийняття проєкту була обумовлена суспільним запитом", - каже експерт.

Проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)" є доповненням закону 111 "Держзрада", пунктом 111.1 "Колабораційна діяльність, яка передбачає кримінальну відповідальність за співпрацю з державою-агресором".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путіну нагадали його місце - біля шибениці спалили матрьошку

На думку експерта, проєкт націлений на переслідування попереднього керівництва країни та проукраїнських партій.

"На днях нам презентували плівки розмов Віктора Медведчука та Владислава Суркова. Вони обговорювали введення Медведчука в переговорний процес у Мінську та подачу електроенергії в окупований Крим. На початок окупації півострова електроенергію в Крим постачала компанія "Крименерго", яка належала олігарху Рінату Ахметову. Щоправда, на момент повалення ЛЕП восени 2014-го термін договору про постачання вже сплив і Україна відмовилася його перепідписувати. Після початку енергетичної блокади росіяни експропріювали це підприємство. Тобто почнуть звинувачувати українських урядовців в тому, що вони від імені держави хотіли підписати договори, які стосуються приватних підприємств. Окрім цього, в розмовах часто фігурує прізвище 5-го президента України Петра Порошенка. Це виглядає як інформаційна компанія, націлена на переслідування людей, що не мають до колабораціонізму стосунку. Натомість людей, які конфісковують майно, організовують обшуки, викрадення та цькування на окупованих територіях помилують. Це цинічна спецоперація по звинуваченню людей, які колись мали бізнес на окупованих територіях. Щоб зрозуміти це, треба відповісти на декілька питань. По-перше, чи забороняє цей закон діяльність проросійських партій в Україні? По-друге, чи це означатиме, що РПЦ заборонять", - говорить Лариса Волошина.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність. Ініціаторами документу є депутати від "Слуги народу".

На сайті парламенту поки що не з'явився текст законопроєкту. Про нього розповіла у Facebok заступниця голови фракції СН Євгенія Кравчук.

Зараз ви читаєте новину «Законопроєкт від "Слуг" є початком проросійської диктатури в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі