четвер, 04 липня 2019 19:15

Захоплений рай: український Прованс
12

Біля нині окупованого Бахчисарая, на лівому березі гірської річки Кача розташоване село Теберті, яке 1945 року перейменували в Тургенєвку.

Затишний населений пункт має щє одну, неофіційну назву – Прованс, її він отримав завдяки полям гірської лаванди, пишуть Крим.Реалії.

 Вид на лавандові поля. Квіти почали вирощувати в 1930-х роках, тоді люди вручнуц саджали та доглядали сині кущики.
Фото: Віктор Володимиров та Анатолій Кримський спеціально для Крим.Реалії
Квіти збирають в період масового цвітіння, але тільки тоді, коли розпустилася половина квітів – в цей час аромат найсильніший
Сині квіти широковикористовують у медицині, виготовляють з неї парфуми та ефірне масло. Вважається, що квіти лаванди, зашиті в мішечки з тканин відлякують моль.
Ці місця можна сплутати з Провансом, чи порівняти які красивіші
Там, де паркану немає, є ров, але нахабних туристів це не зупиняє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Син Януковича - герой Кримської війни

Її вирощуванням з 2002-го займається місцева агрофірма "Тургенєвська". Завдяки їм у дні активного цвітіння до села з'їжджаються люди з усього Криму та туристи, які приїхали на півострів.

Ці поля особливо цінуються у фотографів. Хоча через посуху цьогорічний врожай має тьмяний колір.

Лаванду використовують у медицині, виготовляють з неї ефірне масло, а також парфуми.

У музеї "Територія Терору" у Львові показали перший фільм з циклу документальних "Як починалася війна. Кінохроніки. Свідки". Стрічка має назву "Після Майдану. Крим". У ній описані події, що відбувались на півострові від розстрілу Небесної сотні до початку навали в Криму.

Зараз ви читаєте новину «Захоплений рай: український Прованс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі