неділя, 28 лютого 2021 13:31

Водосховища Криму знову пересихають, попри сніжну зиму

Водосховища Криму знову пересихають, попри сніжну зиму
Загірське водосховище, архівне фото / "Крим. Реалії"

Росіяни заявляють, що 2 із 28 водосховищ в Криму виснажені та пройшли позначку "мертвий обсяг".

Станом на 26 лютого повністю виснажені запаси Сімферопольського і Загорського водосховищ. За місяць, попри рясні снігові опади, води в них не прибавилося. Наближається до "мертвого обсягу" Балановське водосховище. Про це пишуть "Крим. Реалії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна добудує дамбу, щоби не пускати воду до Криму

У січні "Український національна центр управління та випробувань космічних засобів" провів супутниковий моніторинг змін площі водних дзеркал водосховищ Криму. За даними моніторингу, площа кримських водосховищ за останній рік "істотно зменшилася".

Минулого тижня через дефіцит води Ялта і Алушта перейшли на графік подачі води.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує Дніпро з півостровом. Після анексії в 2014-му поставки води на півострів припинили. Запаси Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунтів півострова.

Моніторингова місія ООН в Україні наполягає, що, згідно з міжнародним правом, Росія несе повну відповідальність за забезпечення населення Криму водою. Київ стверджує, що постачання води на півострів Північно-Кримським каналом відновляться тільки після деокупації півострова.


Зараз ви читаєте новину «Водосховища Криму знову пересихають, попри сніжну зиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі