пʼятниця, 06 березня 2020 15:59

Водопостачання в Крим: кому вигідно

Водопостачання в Крим: кому вигідно
Дати воду в Крим - це значить приректи півострів на роки російською окупації. Фото: 24 канал

Новопризначений прем'єр-міністр Денис Шмигаль розбурхав українське суспільство, заявивши 5 березня у прямому ефірі про необхідність відновлення подачі води в окупований Крим. Якщо цього не відбудеться, політик вважає, що на півострові станеться гуманітарна катастрофа.

Які ризики тягне за собою подача прісної води в Крим та чому останнім часом політики активно піднімають "кримське" питання, Gazeta.ua розповів кандидат історичних наук, координатор Таврійської гуманітарної платформи Андрій Іванець.

Чому за останній місяць питання подачі води з України в Крим різні політичні сили підіймали вже кілька разів?

Кремль намагається постійно тиснути на українських політиків у питання Криму. "Зондування грунту" різко активізувалося за президентства Зеленського. А вчорашня заява прем'єра - це вже пік. Але щоразу пропозиції послабити тиск на агресора зустрічаються із різким супротивом та критикою в українському суспільстві, яке не приймає цієї ідеї. Тому не дивно, що сьогодні очільник виконавчої влади буквально відмовився від своїх слів. Причому, висловлював це у досить невдалій формі.

Наскільки реально зараз подати воду в Крим? Скільки це може коштувати Україні в грошовому еквіваленті?

Взагалі не хотів би розглядати питання подачі води в Крим у такій площині тому, що це не економічна, а суто політична проблема. Україна проводить або політику сприяння окупанту в отриманні українських земель, або політику створення йому перешкод, що наблизити момент деокупації. Інших варіантів не маємо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секретар РНБО висловився щодо подання води в Крим

Хто найбільше постраждає в Криму без прісної води?

До окупації 85% води постачалося із материкової частини України Північно-кримським каналом. В умовах перетворення півострову на військовий плацдарм, Росії важливо мати належні умови на цій окупованій частині України. Зараз у Криму води для цивільного населення достатньо, але її мало для того, щоб утримувати Крим як військову базу.

Проте, останні роки Росія, всупереч нормам міжнародного права, колонізує кримську територію. Туди заїхали сотні тисяч російських громадян. Це означає, що і для цивільного населення з часом можуть виникнути проблеми з водою.


За нормами міжнародного права хто має відповідати за місцеве населення в Криму: Росія чи Україна?

Заява про те, що Росія не несе відповідальності за українців, які перебувають в окупованому Криму, - це повна нісенітниця. Вона суперечить міжнародному праву. Бо саме країна-агресор, окупант несе відповідальність за те місцеве населення, яке вона незаконно утримує під своєю владою.

Чи може "кримське питання" вплинути на державу-агресора в особі Володимира Путіна та змусити його піти на поступки?

Деякою мірою. Багато чого залежить від мети Російської Федерації. Один із сценаріїв Кремля - нав'язати Україні на своїх умовах її ж окуповані території на Донбасі, але при цьому зберегти за собою Крим. Слабке місце цього плану - залежність півострова від української води. Тому росіяни й намагаються проштовхнути ідею водопостачання в Крим під красивим соусом гуманітарної допомоги цивільним.

Проте, у цьому питанні не потрібно бути "добренькими", треба бути добрими. Добро для Криму - це якомога швидша деокупація. Це може статися за однієї умови: коли росіяни відчують, що анексований півострів - це занадто важкий тягар для їх економіки й політичного становища в світі.

Дати воду в Крим - не означає допомогти кримчанам. Це означає зіграти на руку Російській Федерації й відтягнути момент звільнення Криму. Цим не можна легковажити. Треба посилювати тиск на окупантів. Зокрема, і санкційний. Ось це - першочергове завдання нашої влади.

Тим часом прем'єр-міністр Денис Шмигаль скорегував свої слова про подачу води у Крим.

"Ми хотіли би подавати воду нашим громадянам у Крим. Але не можемо і не маємо технічної змоги робити цього до деокупації півострова та повернення його до складу України", - сказав очільник уряду.

Зараз ви читаєте новину «Водопостачання в Крим: кому вигідно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі