вівторок, 02 березня 2021 21:08

В Україні почнуть переводити мову на латинку

В Україні почнуть переводити мову на латинку
Зеленський наказав ухвалити стратегію розвитку кримськотатарської мови. Фото: "Главком"

Президент Володимир Зеленський доручив уряду за 6 місяців розробити та затвердити стратегію розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки.

Стратегія передбачає перехід кримськотатарської на латиницю. Це питання раніше порушував Меджліс кримськотатарського народу. Після окупації Криму лідер кримських татар Мустафа Джемілєв звернувся до тодішнього міністра культури В'ячеслава Кириленка з проханням підготувати рішення, необхідне для переведення мови на латиницю. Його тоді не ухвалили, повідомляють "Кримські новини".

2021 року після зустрічі з представниками кримськотатарського народу президент наказав розпочати перехід. Тепер держава має затвердити алфавіт кримськотатарської мови на основі латинської графіки.

До складу оргкомітету підготовки стратегії запросили голову Меджлісу Рефата Чубарова, і народного депутата Джемілєва. Також увійшли міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич, перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппар та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна працює над тим, щоб Байден взяв участь у саміті Кримської платформи

"Дуже сподіваюся, що 2021 рік стане проривним в питаннях деокупації Криму", - прокоментував указ Чубаров.

Російські окупанти в Криму не дозволяють використовувати українську та кримськотатарську мови. "Окупаційна "влада" Криму фактично заборонила користуватись українською, знищує українські медіа, школи та інші навчальні заклади. Така сама ситуація з кримськотатарською мовою", - йдеться в повідомленні Представництва президента України в Автономній Республіці Крим у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «В Україні почнуть переводити мову на латинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі