пʼятниця, 31 липня 2020 16:56

В українців є пів року, щоб продати майно в Криму — адвокат

В українців є пів року, щоб продати майно в Криму — адвокат
11 тис. ділянок українців у Криму виявилися в так званій прикордонній зоні. Фото: pixabay.com

Число людей, які втратили будинки та землю в анексованому Криму, може найближчим часом збільшитися.

Про це заявив російський адвокат Микола Полозов у коментарі виданню "ГОРДОН".

"У березні 2020 року президент РФ Володимир Путін видав указ про визнання частини районів Криму, включно з усією прибережною смугою та північними районами півострова, прикордонними територіями. Відповідно до законодавства РФ, там земельними ділянками не можуть володіти іноземні громадяни", — уточнив він.

За деякими даними, таких ділянок у Криму налічується не менше 11 тис.

За словами адвоката, до березня наступного року власники ділянок повинні якимось чином їх позбутися — подарувати або продати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гірша за радянську: Мустафа Джемілєв розповів про політику РФ у Криму

"В іншому разі майно викуповуватимуть нібито за ринковою ціною, а потім продаватимуть з аукціону. Але, швидше за все, це буде якась форма експропріації. Тому число жертв окупації, в тому числі людей, які втратили майно, тільки зростатиме", — пояснив адвокат.

При цьому, на його думку, навіть за умови визнання міжнародним судом людей, які втратили будинки та землю в Криму, жертвами окупації, Росію не зможуть зобов'язати компенсувати втрати.

"Міжнародний кримінальний суд — це не Європейський суд з прав людини. Якоїсь прямої компенсації, навіть у разі визнання жертвами, люди не отримають. Наразі будь-яких ефективних засобів захисту практично немає", — уточнив Полозов.

На швидке розв'язання цієї проблеми адвокат не розраховує, оскільки це питання не тільки правове, але в певному сенсі політичне.

"Поки існує кремлівська влада в нинішньому вигляді, в поточній конфігурації, я думаю, розраховувати на швидке відшкодування завданих збитків навряд чи доводиться", — сказав адвокат.

Володимир Путін підписав указ №201 від 20 березня 2020 року щодо внесення змін до переліку прикордонних територій, на яких іноземні громадяни, особи без громадянства не можуть володіти за правом власності земельними ділянками. Під дію указу не підпадають лише 3 райони анексованого півострова — Первомайський, Красногвардійський і Білогірський, а також два райони міста Севастополя.

Зараз ви читаєте новину «В українців є пів року, щоб продати майно в Криму — адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі