пʼятниця, 26 лютого 2021 11:34

Українці почали боротьбу за Крим - 7 років окупації півострова

Українці почали боротьбу за Крим - 7 років окупації півострова
Українці намагалися протистояти російській агресії. Фото: Крыма - Vgorode.ua

У цей день 26 лютого 2014 року 12 тис. кримчан, вийшли на мітинг під стіни Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Хотіли завадити окупації Криму Росією.

Учасниками акції були представники Меджлісу кримськотатарського народу, активісти "Євромайдан Крим", члени ГО "Армія спасіння", представники Конгресу українських націоналістів, ультрас ФК "Таврія".

У цей же день колаборанти зігнали під стіни проросійський мітинг. Учасниками були переважно молодики спортивної статури.

Ситуація була доволі напруженою, але в бійку ніхто не ліз, допоки сепаратисти не підвезли тітушок з організації "Русское единство", які були озброєні ломами та битами.

Після цього почалася масова бійка. У результаті померло двоє росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США закликали Росію припинити агресію

Увечері мітингарі розійшлися, проте вже наступного ранку будівлю оточили російські військові. Погрожували застосувати зброю до тих, хто почне збирати проукраїнські рухи на півострові.

За результатами акції окупанти відкрили "Справу 26 лютого". Прокурорка-зрадниця Наталія Поклонська вела суд над проукраїнськими учасниками, засуджуючи їх до тюремних вироків.

За дні окупації півострова 8 громадян Україні катували та вбили за позицію.

Проукраїнські активісти Валерій Ващук, Іван Бондарець, Василь Черниш, Тимур Шаймарданов, Сейран Зінедінов, Іслям Джеппаров, Джевдет Іслямов, Ескендер Апселямов, Федір Костенко, Мухтар Арісланов, Арлен Терехов, Руслан Ганієв, Арсен Алієв, Ескендер Ібраїмов і Ервін Ібрагімов вважаються зниклими безвісти.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність. Ініціаторами документа є депутати від "Слуги народу".

На сайті парламенту поки що не з'явився текст законопроєкту. Про нього розповіла у Facebok заступниця голови фракції СН Євгенія Кравчук.

Зараз ви читаєте новину «Українці почали боротьбу за Крим - 7 років окупації півострова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі