понеділок, 25 жовтня 2021 14:53

У Криму почали масово затримувати активістів і журналістів

У Криму почали масово затримувати активістів і журналістів
Біля Кримського гарнізонного військового суду у Сімферополі проходять масові затримання. Фото: facebook.com/KRYM.SOS/

У понеділок, 25 жовтня, біля підконтрольного Росії Кримського гарнізонного військового суду в Сімферополі відбуваються масові затримання кримськотатарських активістів і журналістів.

Вже затримали журналістів Руслана Параламова й Зідана Аджікелямова. У них були редакційне завдання і відповідна прескартка російського видання "Грані", повідомили у Facebook "Крим_SOS".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримського політв'язня вивезли з півострова

Журналісти й активісти біля суду стежать за розглядом апеляційної скарги на вирок Красногвардійській групі "справи Хизб ут-Тахрір".

"Розгляд скарги відбувається в Апеляційному військовому суді РФ у місті Власіха Московської області. У Кримському гарнізонному військовому суді транслюють засідання", - уточнили активісти.

25 березня 2019-го в анексованому РФ Криму затримали 20 кримських татар за звинуваченнями в причетності до ісламського руху "Хізб ут-Тахрір". У Росії з 2003 року його членів судять і кидають до в'язниць як терористів. Після анексії півострова переслідувати почали прихильників із кримських татар.

"Хізб ут-Тахрір" - це міжнародна ісламська політична партія. ЇЇ заснував 1953-го в Єрусалимі суддя шаріатського апеляційного суду Такіуддін ан-Набхані. Члени "Хізб ут-Тахрір" працюють у всьому світі. На території колишнього Радянського Союзу "Хізб ут-Тахрір" почала діяти з 1995 року. В Україні налічує приблизно 1 тис. учасників.

Партія заборонена в 29 країнах світу, зокрема в Німеччині, Китаї та Туреччині. У Росії з 2003-го діяльність "Хізб ут-Тахрір" заборонена та вважається терористичною, а в Казахстані з 2005-року - екстремістською. США не забороняє рух через заперечення її членами будь-якого насильства. Але вважає її такою, що може підтримувати тероризм.

Зараз ви читаєте новину «У Криму почали масово затримувати активістів і журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі