субота, 02 лютого 2019 12:19

Скільки коштувала Україні блокада Азовського моря РФ

Скільки коштувала Україні блокада Азовського моря РФ
Задля уникнення збитків, судновласники почали переорієнтувати свої вантажі в порти, розташовані в акваторії Чорного моря. Фото з відкритих джерел

Морський галузі України в цілому завдано збитків в близько 10 млрд грн через незаконну блокаду Росією судноплавства в Азовському морі в кінці минулого року.

Про це повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян в інтерв'ю Уніан.

"Це величезна сума, цифра наближається до позначки 10 млрд грн, якщо брати сукупно і державні підприємства, і "Адміністрацію морських портів України", і вплив на регіон. Ми завжди до цього серйозно ставилися, починаючи від будівництва Керченського мосту. Попереджували, що це буде політичний інструмент Путіна закрити Керченську протоку і, відповідно, акваторію Азовського моря", - сказав Омелян.

За словами міністра, ситуація з проходженням суден Керченською протокою зараз поліпшилася, адже раніше судна очікували в черзі по кілька діб.

Омелян додав, що задля уникнення збитків, судновласники почали переорієнтувати свої вантажі в порти, розташовані в акваторії Чорного моря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українського моряка Ейдера могли заразити гепатитом у РФ

"Ми маємо зараз загрозу іншого характеру, ми також її прогнозували - після цих подій судновласники неохоче надають у фрахт свої судна, оскільки розуміють ризик збитків у разі можливого простою судна. Тому їм набагато простіше працювати в акваторії Чорного моря з іншими портами, ніж з азовськими", - наголосив міністр.

За даними Омеляна, кожне п'яте незаконно зупинене Росією судно, яке простоювало по кілька діб в акваторії Азовського моря, належить європейським судновласникам. Його добовий простій оцінюється від 10 тис. до $ 50 тис.

Події у Керченській протоці стали, по суті, показником, наскільки виріс рівень воєнної загрози для нашої країни з боку Російської Федерації.

У Чорному морі, у Криму, 5-8 грудня були проведені широкомасштабні навчання. Ці навчання мали не тільки продемонструвати нам і всій міжнародній спільноті силу і перевагу РФ у Чорноморському регіоні, каже представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібицький.

Зараз ви читаєте новину «Скільки коштувала Україні блокада Азовського моря РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі