Ексклюзиви
понеділок, 17 травня 2021 17:27

"Росіяни чекали слушного моменту" - кримчанка про зросійщення Криму

Автор: Тарас Подолян
  Більше 20 років Україна не робила майже нічого, щоб українізувати Крим
Більше 20 років Україна не робила майже нічого, щоб українізувати Крим

Росія багато грошей і зусиль витратила на політику зросійщення в Криму. Навіть у далекі степові школи приїжджали агітатори з РФ, запрошували навчатися у філіях російських ВНЗ, які діяли в Криму. Це був дуже потужний ресурс, кинутий у Крим для того, щоб зробити його російським.

Про це розповіла письменниця Світлана Тараторіна. Вона народилася й виросла в Криму.

"Мої баба й дід із лінії батька приїхали в Крим 1964 року з Росії. Дід із Вологодщини, а баба народилася в Казахстані. Вона розповідала, що були державні програми, які сприяли, щоб люди з Росії й України переїжджали в Крим. З Росії, за бабиними словами, переселялися в Крим цілими вулицями й кутами. А українців селили переважно в маленьких селищах нашого району.

Мати моя з усіма своїми колегами й подругами в Криму говорила українською, тож усі вони були з України. Потрапляли в Крим переважно за розподілом. Тотальне зросійщення Криму призвело до того, що навіть у 1990-х тамтешні українці вважали себе росіянами", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рязанські парні поставили штамп "Джанкой. Російська Федерація" - кримчанка 7 років не може потрапити додому

"Росіяни завжди хотіли захопити Крим і просто чекали слушного моменту. Росія багато грошей і зусиль витратила на політику зросійщення в Криму. На жаль, понад 20 років Україна не відповідала настільки ж потужними заходами, щоб зробити Крим українським", - зазначила письменниця.

Інтерв'ю зі Світланою Тараторіною читайте в журналі "Країна".

Коли кримським татарам дозволили повертатися на батьківщину на початку 1990-х років, гроші на їх повернення мали зібрати кілька республік СНД. Але фактично їх виділяла лише Україна.

Про це розповідає письменниця й уродженка Криму Світлана Тараторіна.

"Проти кримських татар, коли вони поверталися, велася потужна пропаганда. Нас страхали, що вони прийдуть і заберуть нашу землю, тому ми їх боялися. Думали, вони повернуть собі назад усе те, що в них було відібрано 1944 року. Тому було й напруження, і конфліктні ситуації. Ми не розуміли трагедії цього народу. Довгий час це не проговорювалося публічно, і це спричиняло нерозуміння.

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни чекали слушного моменту" - кримчанка про зросійщення Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути