четвер, 10 січня 2019 13:26

Росія хоче назавжди позбавити Еміля Курбедінова адвокатської ліцензії

Росія хоче назавжди позбавити Еміля Курбедінова адвокатської ліцензії
Якщо Еміля Курбедінова виключать з кримської адвокатської колегії, він не зможе захищати кого-небудь в російських судах -фото atr.ua

Окупанти планують виключити адвоката Еміля Курбедінова з кримської колегії адвокатів.

Цього вимагає мінюст Росії, посилаючись на судове переслідування адвоката через репости у соцмережах, повідомляє Нова газета.

"Антиекстремістськє законодавство, як ми не раз вже спостерігали, - лише інструмент для переслідувань, у даному випадку незалежних адвокатів. Колеги не підозрюють, яка бомба уповільненої дії підкладена зараз під всю нашу адвокатську спільноту. Список "екстремістських" організацій великий і постійно збільшується", - каже Курбедінов.

Проти адвоката порушувались справи 2017-го та 2018-го. Окупаційна влада звинувачує його в публічній пропаганді та демонстрації нацистської та екстремістської символіки чи атрибутики. Підконтрольні Росії "суди" розглядають репости, зроблені ним 2013-го як прямі докази "злочину".

"Досить "виявити" один пост у соціальних мережах і все - ти ізгой і позбавлений прав. І не потрібно жодних кваліфікаційних комісій і довгих тяжб, досить одного адміністративного провадження і припису мін'юсту", - додає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помирає на очах: розповіли про стан кримського активіста у в'язниці

У листопаді 2018-го, щоб притягнути адвоката до відповідальності, росіяни використали донос, написаний на нього якимось Muallem Sahim, який нібито знаходився у Дамаску.

Експерти з лабораторії Citizen Lab, яка знаходиться в університеті Торонто, проаналізували цей донос і виявили, що він був написаний у Криму.

За рішенням мін'юсту російських окупантів, Курбедінова повинні виключити з адвокатської колегії до 1 березня 2019-го. Сам адвокат заявляє, що добровільно колегію він не залишить та оскаржуватиме припис мін'юсту в суді.

Вступити до іншої колегії чи створити нову він не зможе. Виключення погрожує "народному захисникові" втратою статусу та забороною займатися адвокатською діяльністю на території РФ.

Незаконно засудженого окупаційною владою Криму за "справою українських диверсантів" Євгена Панова зараз етапують в одну з колоній російського міста Омська.

Колонія у цьому місці стане кінцевим пунктом етапу, розповіла його мати Віра Котелянець

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче назавжди позбавити Еміля Курбедінова адвокатської ліцензії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі