вівторок, 04 травня 2021 20:23

Рішення міжнародних судів нам потрібні для посилення санкцій проти Росії – правозахисниця

Рішення міжнародних судів нам потрібні для посилення санкцій проти Росії – правозахисниця
Ольга Скрипник: "Треба шукати шляхи, як змусити Росію виконувати судові рішення". Фото: Тарас ПОДОЛЯН, Gazeta.ua

України має і надалі позиватися до міжнародних судів на дії Російської Федерації. Лише в правовій площині можна вимагати посилення санкцій проти держави-агресора та компенсацій, наголосила в інтерв'ю журналу "Країна" голова правління "Кримської правозахисної групи" Ольга Скрипник.

"Це не тільки українська позиція, а визнана Судом з прав людини. Не залежно від того, що говорить Росія у себе в державі про Європейський суд, такі рішення на 100 відсотків нам потрібні. Плюс, це ж обґрунтування інших наших дій. Наприклад, якщо хочемо посилення санкцій, або ж збереження діючих, то треба на щось спиратися. Ми спираємося на важливі рішення: на резолюцію Генеральної асамблеї ООН, рішення Європейського суду з прав людини. Зрозуміло, буде складно на певному етапі добитися компенсацій. Але, це не означає, що цього не варто робити. Все одно треба шукати шляхи, як змусити Росію виконувати ці рішення", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламент пропонує жорстке покарання для РФ



На основі рішень міжнародних судів можемо принаймні визначити, а скільки нам має повернути Російська Федерація. Поки цієї правової оцінки немає, то складно вимагати від інших держав, аби вони нас підтримали, каже правозахисниця.

Читайте повне інтерв'ю у свіжому номері журналу "Країна".

Європейський суд із прав людини до справи України проти Росії щодо подій на Донбасі приєднав дві інші. Це провадження Києва проти Москви щодо дітей-сиріт, яких незаконно вивозили до Росії на початку війни із захоплених територій. А також позов Нідерландів проти РФ через збиття малайзійського боїнга над Донбасом у липні 2014-го.

Зараз ви читаєте новину «Рішення міжнародних судів нам потрібні для посилення санкцій проти Росії – правозахисниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі