четвер, 04 березня 2021 00:35

Половина Криму РФ не потрібна - екскомандувач ВМС України

Половина Криму РФ не потрібна - екскомандувач ВМС України
Гайдук розповів про росіян і про Крим. Фото: Кореспондент

Росії не потрібна була половина території Кримського півострова і вона "могла зупинитися, умовно, на Севастополі"

"Зараз багато дискутують з приводу десантної операції на півночі Криму. Вже зараз можна говорити, що пів Криму Росії не потрібно було, можливо, вони б обмежилися, умовно, Севастополем. І якби була доведена до кінця і анонсована операція на Північний Крим, то ситуація могла б розвиватися по-іншому. І це був би поштовх для бойового застосування тих частин, які дислокувалися в Криму", - віце-адмірал Сергій Гайдук, який був командувачем Військово-морських сил України заявив в інтерв'ю Крим.Реаліі.

Він стверджує, що в 2014 році не знав про десантну операцію.

"Ні, тоді не знав. З 3 березня я був тимчасово виконуючим обов'язки командувача Військово-морськими силами України. Засобів закритого зв'язку, починаючи від державних, засекречених, таємного зв'язку, їх не було. Ніякого спецзв'язку не було", - підкреслив екскомандувач ВМС.

Гайдук також прокоментував заяву колишнього секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова про те, що під час захоплення Криму планували рятувати флот.

"На цю проблему можна дивитися по-різному. Можна ідеалізувати: кораблі знялися з якорів, отшвартувались, вийшли в море і пішли, наприклад, на Одесу. Другий погляд - а чому українські кораблі з українськими прапорами повинні йти з українського Криму, йти з українських пунктів базування? Флот ВСУ - це і кораблі, і авіація, і берегові частини, це і частини логістичного забезпечення, це і розгорнута система управління. Інше питання: чому вони всі були в Криму, а не за межами Криму, чому вони були не розосереджені. І ось уявіть себе на хвилиночку керівником, коли моряки піднялися і пішли, тому що у них є на чому йти, льотчики злетіли і полетіли. А що робити тим, хто на березі. Вони себе як будуть почувати, кинутими, так? Уявіть собі, населення бачить, що флот втік з Криму. Нас кинули тут всіх. Що ви від нас хочете? Ця проблема дуже складна", - заявив екс-голова ВМСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді провалили законопроєкт про держзраду. Владу звинуватили в підіграванні Медведчуку

Через Криму і Донбасу президент США Джо Байден продовжив на рік ряд санкцій проти Росії.

Зараз ви читаєте новину «Половина Криму РФ не потрібна - екскомандувач ВМС України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі