четвер, 28 січня 2021 18:12

Після повалення режиму Путіна Україна потрапить у пастку - Волошина
8

Україна опинилася в пастці - після повалення режиму Путіна міжнародна спільнота дослухатиметься до нової демократичної Росії, очільником якої може стати антикорупціонер Олексій Навальний.

Корумпована Україна втрачає свої позиції та авторитет на міжнародній арені.

Новий російській лідер та країни Заходу почнуть потужний тиск на нас щодо визнання Криму російською територією, - розповідає в інтерв'ю Gazeta.ua Лариса Волошина кримчанка, політолог та ведуча ЮА:Крим.

Автор: Соцмережі
  Лариса Волошина - кримський журналіст, ведуча телеканалу UA:Крим. До окупації жила та працювала у Феодосії
Лариса Волошина - кримський журналіст, ведуча телеканалу UA:Крим. До окупації жила та працювала у Феодосії

Яка вірогідність, що режим Путіна повалять та Олексій Навальний буде всіляко намагатись залишити півострів за РФ?

По-перше, режим нинішнього президента Росії Володимира Путіна у будь-якому разі буде повалено. Питання в який спосіб: чи в природній, бо ніхто не безсмертний, чи в результаті транзиту влади. По-друге, кожен російський президент намагатиметься утримати півострів Крим у сфері російського впливу, а краще як її частину.

Питання Навального варто розглядати з точки зору того, як його сприйматиме світ, якщо він стане наступним володарем Кремля.

Нині країни Заходу дали сигнал про позитивне сприйняття пана Олексія. Про це свідчать його зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, з президентом Франції Еммануелем Макроном та санкції, які наклали на РФ через отруєння та ув'язнення Навального. Це чіткий сигнал, що міжнародна спільнота ставить на Олексія Навального.

Цей месседж вже побачили в оточенні Путіна, частина з якого сподівається на індульгенцію за співпрацю з опозиціонером.

Зараз можемо констатувати, що після отруєння та лікування в клініці Шарите Навальний став дуже впливовим політиком. В нього будуть вкладатися як уряди та неурядові ор-ганізації західних держав, так і бізнесмени й впливові особи в самій Росії.

Тепер в Олексія Навального величезна політична вага.

Автор: РосСМИ
  Захід ставить на Олексія Навального
Захід ставить на Олексія Навального

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не готова до деокупації Криму - Лариса Волошина

Навального називають кишеньковою опозицією. Ви не вважаєте, що отруєння, ув'язнення та фільм про палац у Геленджику красива гра самого Володимира Путіна?

Я не прихильниця теорії змов. Щоб казати, що Олексій Навальний є маріонеткою Путіна треба мати на руках стовідсоткові, неспростовні докази.

Його дійсно отруїли та переправили в німецьку клініку Шарите, а не залишили у Москві. Його здоров'ю заподіяли шкоду, а зараз ще й ув'язнили, що ставить під питання його безпе-ку. Ми не маємо відкидати, що режим Путіна злочинний і здатний на фізичне усунення опо-нента, як сталося із Борисом Нємцовим.

Питання в іншому — як в разі очолення Росії Навальний сприйматиметься на Заході?

Лучше готовиться к ситуации, в которой нас заставят оставить обычных российских граждан

А я скажу, що позитивно. Він для них політв'язень, опозиційний лідер, на життя якого скоєні замахи, відомий антикорупціонер розслідування якого набирають мільйони переглядів на Ютубі. Світ сприймає його в ареолі героїзму.

Ми маємо не про Навального думати, а про Україну.

Коли путінський режим розвалиться прийде новий російський лідер і ким би ця постать не була він матиме великий вплив. Так ось лідер, що не хоче повертати Крим матиме величезні преференції в міжнародному суспільстві. Світ розглядатиме його, як нову Росію і буде з ним співпрацювати.

Йому буде легше донести до світу позицію про збереження Криму за Російською Федерацією через захист російськомовного населення та інше.

Він буде впливовий, а ми з політичним процесом схожим на фантасмагорію не будемо мати жодного авторитету. Зможе статися так, що новий президент РФ переконає Захід тиснути на Україну вимагаючи поступок по Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після деокупації росіян виселять з Криму - юрист

Яка вірогідність, що міжнародна спільнота буде змушувати нас провести там референдум?

Є прецеденти того, як країни Балтії відвойовували свою незалежність в результаті повстань. СРСР на державному рівні засудив окупацію, але не визнавав незалежність так званої Прибалтики.

За задавлювання тих бунтів в цих державах досі судять російських ОМОНівців.

Однак все одно балтійців змусили погодитися з проживанням на своїй території колоністів. До прикладу 40% населення Естонії є росіянами етнічними та ментальними.

Ця верства населення не визнає Естонію за незалежну державу, так само із презивством ставиться до її мови та куль-тури. Вони виступають за РФ, дивляться російське ТВ живучі в єврозоні.

Автор: Радіо.Свобода
  Радянський БТР давить ймовірно жінку-учасницю бунту за незалежність Литви. Цю революцію прозвали Січневими подіями у Вільнюсі. Тоді під час штурму телецентру від рук російського підрозділу Альфа та Псковської десантної дивізії загинуло 14 мирних жителів. Одну з учасниць  21-річну Лорету Асанавічюте ймовірно задавило важкою бронетехнікою
Радянський БТР давить ймовірно жінку-учасницю бунту за незалежність Литви. Цю революцію прозвали Січневими подіями у Вільнюсі. Тоді під час штурму телецентру від рук російського підрозділу Альфа та Псковської десантної дивізії загинуло 14 мирних жителів. Одну з учасниць 21-річну Лорету Асанавічюте ймовірно задавило важкою бронетехнікою

Засудження окупації Криму РФ не означатиме його автоматичного повернення.

В Крим за 7 років завезли майже пів мільйона росіян. Звісно з Криму вивезуть російських військових, для яких зараз зводять новобудови, але цивільні залишаться.

Маємо не плекати великих сподівань та готуватися до ситуації, в який нас змусять залишити звичайних російських громадян, що приїхали за програмами та придбали житло.

Україна буде змушена визнати документи на купівлю-продаж як Хорватія, як держави Балтії.

Засудження окупації Криму РФ не означатиме його автоматичного повернення.

Є ще одна проблема – а самі кримчани залишать українські паспорти? І це теж буде одним з елементів тиску на нас.

За ці роки в Криму не бачивши України виросла молодь і вони оберуть окупантів. Російські паспорти оберуть люди з радянським світоглядом.

А ще стати громадянами РФ забажають чиновники та правоохоронці, які чинили злочини. Так намагатимуться тікати від правосуддя, бо засудити іноземного громадянина не так вже і просто.

Автор: RoksolanaToday&КрымUA
  Конфлікт між російськими колоністами та місцевими жителями через нахабність росіян, що приїхали на територію окупованого Криму.
Конфлікт між російськими колоністами та місцевими жителями через нахабність росіян, що приїхали на територію окупованого Криму.

І ми на це погодимося, бо позиціонуємо себе як сучасну, демократичну європейську країну.

З цього виходить, що на момент деокупації Крим стане українським регіоном, який вже легально проживатимуть громадяни держави-окупанта.

Це буде складна ситуація, бо ми не будемо мати уявлення як на ній хазяйнувати. Громадянин держави має не тільки визнані законами права, а ще й обов'язки: сплачення податків, обслуговування інфраструктури, участь у виборчому процесі і політичному житті.

Нове кримське населення буде лише споживати, але не матиме перед нами жодних обов'язків.

І це буде третя поступка,ж до якої схилятиме Україну новий російський президент та міжнародна спільнота.

Росія буде вимагати спільного адміністрування Криму. Аргументуватиме оцими громадянами. Нас змушуватимуть визнати кримську автономію, чи змінити її структуру утворивши регіон, яким Україна та Росія спільно собі керують.

Можливо світ поставить питання про проведення повторного референдуму під егідою ООН. Невелика вірогідність що залучать кримчан та їх нащадків, які жили в Криму до окупації.

Але я маю сумніви, що люди, які у 2014-му пережили "документний армагедон" 2014-го, повторять це знов. Місцеві мешканці не будуть настільки патріотичні, щоб знов проходити всі кола бюрократичного пекла заради своєї країни.

Навальний стане серйозним викликом для нас. Доведеться відстоювати нашу країну.

Автор: RoksolanaToday&КрымUA
  З 2015-го року на території окупованого Криму діють військово-патріотичні клуби, що фінансуються з російського бюджету. Мета цих клубів - стерти в дітей та молоді українську ідентичність. Дії Росії порушують норму Женевської конвенції 1949 року, статтею 51 якої передбачено заборону примушувати громадян окупованої території служити в збройних або допоміжних силах держави-окупанта.
З 2015-го року на території окупованого Криму діють військово-патріотичні клуби, що фінансуються з російського бюджету. Мета цих клубів - стерти в дітей та молоді українську ідентичність. Дії Росії порушують норму Женевської конвенції 1949 року, статтею 51 якої передбачено заборону примушувати громадян окупованої території служити в збройних або допоміжних силах держави-окупанта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти з автоматами, примусове щеплення невідомою речовиною, безправ'я і засилля окупантів: ТОП-7 проблем Криму

Чи варто очікувати повторення ситуації як з Фолклендськими островами?

Завезені колоністи можуть не мати права на голосування. Але вони тепер за всіма ознаками доброчесні власники, бо законно придбали житло в Криму. Якщо сплачені гроші – оборудка відбулася. Приклад ми можемо побачити у Лондонському суді, де триває справа російського мільярдера Бориса Березовського проти олігарха Романа Абрамовича . Суд визнає чинною розписку, написа-ну на серветці.

Подібний прецедент діє і в Кіпрі. Щоправда турецьке майно коштує дешевше, ніж майно греків, які його придбали до кризи.

Якщо Україна заявить про невизнання цих оборудок колоністи спокійно підуть у ЄСПЛ. Вони виграватимуть ці справи, а Україна буде виплачувати їм компенсації.

Так, росіяни можуть не голосувати, але будуть вимагати собі преференції і їх буде багато. РФ наполягатиме на захисті їх інтересів і комунікації з ними. Це буде постійний важель на Україну.

Автор: RoksolanaToday&КрымUA
  За 7 років окупації в Криму оселилося 400 тисяч росіян
За 7 років окупації в Криму оселилося 400 тисяч росіян

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія втратила всі можливості легітимізувати загарбання Криму

А як же приклад того ж паспорта не громадянина, який видавали в країнах Балтії?

Щодо цих документів можу сказати, що жителям Балтії дуже поталанило. Вони видавали ці паспорти не громадянина в момент розвалу СРСР. У ті часи Російської Федерації, як держави не було і в проекті. А росіяни-колоністи воліли залишатися громадянами СРСР. РФ відмовилася видавати паспорти та пенсії своїм людям, да і люди вирішили, що жити в ЄС зручніше, ніж в умовному Єкатеринбурзі. Хоча у тих людей є російський паспорт, який вони приховують.

А в наші часи Російська Федерація нікуди не подінеться. І в Крим у 2014-му з'їхалися не громадяни СРСР, а росіяни із російськими паспортами. Всі ці пенсіонери та хіпстери, які приїхали з умовних Воронежів та скупили хати біля моря мають право в них жити.

Якщо ми заборонемо їм жити в Криму, то з'явиться конфлікт, бо вони мають право жити в Україні, а Крим не Україна?

За це на нас теж будуть тиснути.

Ми не зможемо скористатися таким досвідом. Позбавити наших громадян громадянства теж не зможемо, бо це не прописано в наших законах. І росіян ігнорувати теж не зможемо, бо вимагатимуть до себе особливого ставлення.

Автор: Reuters
  Україна не має прописаної процедури позбавлення громадянства. З 2014-го року Росія силоміць примусила кримчан отримувати аусвайси.
Україна не має прописаної процедури позбавлення громадянства. З 2014-го року Росія силоміць примусила кримчан отримувати аусвайси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За РФ офіційно буде закріплений статус "держави-агресора" - Резніков

І як можна вийти з цієї неприємної ситуації?

Маємо запровадити національно-територіальну автономію Кримських татар. На момент, коли це станеться, позиція киримли буде домінуючою.

Захід її вітатиме, бо це є норми міжнародного права. В рамках національно-територіальної кримськотатарської автономії будуть запроваджені нові норми щодо кримськотатарської мови в органах влади та освітньому процесі.

Це дасть можливість Україні м'яко натякнути, що всі, хто не хочуть жити в такій Україні, варто поїхати до нової демократичної Росії.

Олексій Навальний не поверне нам Крим. Він затягне Україну в довгий перемовний процес де Захід та РФ будуть тиснути на нас.

Щоправда апелювати до Москви буде марною працею, бо жоден російський президент не зможе нічого вдіяти.

Вони не зможуть реалізуватися в Криму, не зможуть піти на державну службу і врешті-решт поїдуть з Криму.

По-друге наявність Кримськотатарської автономії унеможливить будь-які перемовини про зміни територіального устрою, чи якусь іншу конструкцію для Криму.

Раз надане право не забирається.

У 2014-му Україна розпочала цей процес ратифікувавши Міжнародні документи щодо корінних народів. Маємо надати всьому цьому законодавчої огранки і рухатися в фарватері найсучасніших європейських норм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Росія намагається відродити СРСР

А якщо визнати Крим областю?

І як це буде виглядати, коли ми отримали свою Незалежність маючи автономний Крим в своєму складі? І по Криму провели референдум і він був першим.

Не треба забувати, що і незалежність ми отримали теж в результаті референдуму.

Якщо ми заперечуємо перший, то які шанси, що ніхто колись не поставить під сумнів результати другого?

Якщо це кримська область, то що робитимемо з кримськими татарами? Забудемо про їх права, мову, культуру? А якщо ми дамо їм преференції, то як пояснимо іншим народам, чому киримли кращі за них?

Що будемо казати Бесарабії, яка теж область, Одеська. Навіщо створювати прецедент?

Наявність автономії обумовлена правом корінного народу на самовизначення. Розмови про кримську область — підігрівання росіянам, які її бачать в страшному сні з відомих причин.

Автор: Росзмі
  Світ вимагатиме в України визнати права росіян на півострів. Аргументуватиме кількістю звезених колоністів
Світ вимагатиме в України визнати права росіян на півострів. Аргументуватиме кількістю звезених колоністів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небезпечно запрошувати Росію на Кримський саміт - Сенченко

Яка вірогідність, що світ просто віддасть нам Крим?

Ніяка. Олексій Навальний не поверне нам Крим. Він затягне Україну в довгий перемовний процес де Захід та РФ будуть тиснути на нас. Світ не був готовий силою зброї захищати Будапештський меморандум, то чому піде зараз?

Маємо розуміти, що якщо не будемо спроможні повернути Крим з першої нагоди, нас затягнуть в бюрократично-дипломатичні перепалки і не на нашу користь. Після повалення злочинного режиму нашим опонентом стане "свєточ всієї російської демократії, світова надія на відлигу" — Навальний, чи будь-який інший політик.

Це поганий розклад і ми маємо поставити запобіжники — розробити військову операцію по звільненню Криму — маємо готувати підґрунтя із проукраїнськими консолідованими силами в окупованій територій та поставити законодавчі запобіжники.

Це те, що треба було робити буквально зараз.

Крим незаконно анексувала Росія в березні 2014 року після проведення "референдуму", невизнаного ні Україною, ні світовим співтовариством. У тому числі "кримський референдум" не визнає і ООН.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 р початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій.

Зараз ви читаєте новину «Після повалення режиму Путіна Україна потрапить у пастку - Волошина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі