середа, 30 грудня 2020 17:16

Пересохлі ріки, відібрана земля, знищені заповідники і в'язниця за відмову служити: як Крим пережив 2020 рік

Gazeta.ua подає короткі підсумки подій в окупованому росіянами Криму

Водна криза

2020 року в Криму висохли 9 водосховищ, 5 річок та 9 озер. Півострів на межі екологічної катастрофи. Сталася через брак дощів і стрімкий видобуток окупантами підземних вод.

Окупанти запровадили погодинний графік подачі води. У Сімферополем воду дають по 4 год. на добу. Гарячу воду відключили. Контролюють злив технічної з батарей.

"Ситуацію з браком води посилює зростання кількості населення. По забудові видно, що Крим перенаселений. Путін намагається добитися подачі в Крим дніпровської води, перекладає відповідальність за це на Україну. Маємо вимагати покарати Росію за порушення Женевських конвенцій, бо не забезпечує півострів водою", - каже журналіст Айдер Муждабаєв.

Автор: Соцмережі
  Об'ява про погодинний графік води на Новий Рік
Об'ява про погодинний графік води на Новий Рік

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За продаж "Масандри" в анексованому Криму будуть нові санкції

Коронакриза в окупації

Окупанти занижують статистику рівня захворюваності на Covid-19. Так зване Мінохорони регіону називає 24 191 осіб. Українські правозахисники запевняють, що кількість занижена.

"У Сімферополі кількість заражених людей учетверо перевищує офіційну статистику. Росспоживнагляд не визнає тести, зроблені в приватних клініках", - пишуть у Кримській правозахисній групі.

Жителів окупованого півострова лікують дексаметазоном, цефепімом, сумамедом та ксарелтою. Окупанти розгортають мобільні амбулаторії. Це надувні намети, у яких поставили ліжка для хворих. Російські актори та чиновники лікуються в стаціонарних лікарнях.

Автор: Слово і Діло
  Кримчанка у масці виходить з будівлі лікарні
Кримчанка у масці виходить з будівлі лікарні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не готова до деокупації Криму - Лариса Волошина

Кримчан забирають гинути за Росію

2020 року 3,3 тис. кримських юнаків відправили служити в російську армію. На 54 відкрили кримінальні провадження за ухилення. Без військового квитка кримським юнакам складніше знайти роботу.

Окупанти продовжують насаджувати школярам культ війни. На півострові працюють десятки так званих казачих рухів і мережа російської "Юнармії". За вступ до її лав обіцяють вищі оцінки та додаткові бали на так званому держіспиті.

Росіяни порушують статтю 51 Женевської конвенції про заборону державі окупанту залучати мирне населення до лав збройних сил та пропагувати війну.

"Ми маємо добиватися, щоб міжнародний кримінальний суд відкрив провадження за фактом вчинення воєнних злочинів. Росія витирає ноги об Міжнародне право, але все одно боїться особистої кримінальної відповідальності, бо в Гаазі судитимуть її організаторів – президента та чиновників Міноборони", - каже дослідниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям більше не хочеться їздити в окупований Крим

В українців відбирають землю

25 березня президент Росії Володимир Путін підписав указ про прикордонні території. До списку потрапили Джанкойський, Коровський, Нижньогірський, Бахчисарайський, Красноперекопський, Ленінський, Раздольненський, Сакський, Сімферопольський, Советський та Чорноморський райони, міста Алушта, Армянськ, Євпаторія, Керч, Саки, Судак, Феодосія та Ялта.

Згідно з указом володіти землею у прикордонній зоні можуть лише громадяни РФ. Наділами в цих районах володіють понад 10 тис. українців. Усі ці ділянки відберуть або змусять продати за символічну ціну. Час для переоформлення спливає 25 березня 2021 року.

"Росія створює ці закони, щоб люди не заявляли про українське громадянство. Це шантаж. Ти мовчиш і спокійно живеш, чи визнаєш себе українцем, і тоді всю твою сім'ю викидають на вулицю", - каже журналіст Лариса Волошина.

Автор: АрміяInform
  "Журналіст Лариса Волошина вважає, що критика росіян Аксьоновим та війна з росіянами лише показовий виступ. В такий спосіб РФ намагається легалізувати окупацію Криму за Балтійським сценарієм", - Лариса Волошина
"Журналіст Лариса Волошина вважає, що критика росіян Аксьоновим та війна з росіянами лише показовий виступ. В такий спосіб РФ намагається легалізувати окупацію Криму за Балтійським сценарієм", - Лариса Волошина

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видавлювати Росію - Кулеба розповів про мету Кримської платформи

Протистояння між бандитськими кланами

Російська компанія "Южный проект" за 5,3 млрд руб. купила винний завод "Масандра". Покупці — наближені до Володимира Путіна Юрій і Борис Ковальчуки, що керують банком "Росія".

11 березня дитячий санаторій "Юність" ліквідували. Територію обнесли парканом.

Протистояння між росіянами та місцевими бандитськими кланами в Криму посилюватиметься, - вважає Борис Бабін, колишній представник президента в Криму.

"У Севастополі вся управлінська вертикаль сформована росіянами з власних кадрів, а в інших містах вони свідомо залишали величезне коло можливостей для колаборантів. Питання економіки, бюджетів віддали кланам Сейлему і напівбандитському Константінову. Є дрібніші клани – Грача, клан Німетулаєва. Конкурентність між групами загострилася цьогоріч, бо в росіян закінчилися гроші. У Криму за роки окупації розкрали не менше 10 мільярдів доларів, які інвестувала Росія", - каже він.

Журналістка Лариса Волошина вважає, що критика росіян Аксьоновим та війна з росіянами лише показовий виступ. В такий спосіб РФ намагається легалізувати окупацію Криму за Балтійським сценарієм.

"У Балтії сталося так: спочатку СРСР не витримав санкційного тиску і був змушений визнати і засудити окупацію цих країн. Потім "совєти" із колаборантами підписали документ, щоб створити добровільно радянський союз. Тут буде так само. Їх експерти починають говорити про те, що окупація українського Криму була помилкою. Таким чином готують суспільну думку. Потім засудять окупацію, щоправда при наступному президенті. Маємо налагодити співпрацю із Меджлісом та визнати кримських татар корінним народом Криму. Бо після Путіна РФ почне розігрувати фейкову деокупацію. Ми отримаємо вимогу від Заходу зважати на думку місцевого населення, тобто мільйона приїжджих, завезених росіян", - каже журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові Україну залишили без Криму

Цілеспрямоване знищення кримської природи

В окупованому Криму навесні 2020 року вирубали 4 га червонокнижного ялівцю. Більш як 660 дельфінів викинулися на береги окупованого Криму. Тварин вбивають нафтопродукти окупантів та рибальські сіті.

13 травня 2020 року росіяни ліквідували Казантипський та Опуцький заповідник. Землі передали до федеральної власності РФ.

Окупанти продовжують вирубувати кримські ліси та паркові насадження. Видобуток щебеню для автодороги Таврида, що поєднує Керченський міст та Севастополь, призвів до знищення вершини гірського масиву Агармиш.

Бакальська коса, що в Роздольненському районі, через видобуток піску перетворилася на острів.

"Ми маємо про це говорити на різних міжнародних майданчиках. Але це мають робити не тільки громадські об'єднання, а ще й держава. 2021 року буде великий захід, пов'язаний з екосистемою. До нього Україна має підготуватися серйозно. Питання екоциду в Криму – комплексне, пов'язане не тільки зі зневодненням, знищенням лісів, а ще й проведення військових навчань. Дії окупантів запускають процес руйнації Криму. Відродження півострова затягнеться на десятки років", - каже Ескендер Барієв з Кримськотатарського ресурсного центру.

Більше року тому Президент України Володимир Зеленський привітав з відкриттям контрольно-пропускних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ) "Чонгар" та "Каланчак". Згідно даних ресурсу Рrozorro на ремонт виділяли 18,2 млн грн. Працівники громадської організації "КримSOS" розповіли Gazeta.ua про зміни на КПВВ "Чонгар" та зібрали данні по роботі пункту пропуску.

Зараз ви читаєте новину «Пересохлі ріки, відібрана земля, знищені заповідники і в'язниця за відмову служити: як Крим пережив 2020 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі